Moody’s: Ανάπτυξη 1,5% το 2017 – «κίνδυνος» η επιστροφή της αβεβαιότητας

Moody’s: Ανάπτυξη 1,5% το 2017 – «κίνδυνος» η επιστροφή της αβεβαιότητας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 1,5% για φέτος και 2% για το 2018, όπως αναφέρει σε σημερινή έκθεσή του, με τίτλο: «Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας βελτιώνεται, αλλά το υψηλό δημόσιο χρέος και οι αβεβαιότητες αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παραμένουν περιορισμοί». Η έκθεση αυτή έρχεται σε μικρό διάστημα μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον Moody's στη βαθμίδα Caa2 με θετική προοπτική και αποτελεί, όπως σημειώνει ο οίκος, επικαιροποίηση για τις αγορές.

Οι βασικοί μοχλοί της ανάπτυξης θα είναι πιθανόν οι επενδύσεις, με ώθηση από τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ, και την κάπως ισχυρότερη ιδιωτική κατανάλωση στη βάση της βελτιωμένης αγοράς εργασίας. «Επίσης, η δημοσιονομική πολιτική δεν θα αποτελεί βάρος στην ανάπτυξη, όπως στα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει ο οίκος.

Ο Moody's αναμένει τη σταθεροποίηση του χρέους της Ελλάδας φέτος και την έναρξη της μείωσής του από το επόμενο έτος, με τον λόγο του προς το ΑΕΠ να υποχωρεί στο 176% το 2018. «Το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους θα μπορούσε να αναβαθμισθεί περαιτέρω, εάν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία βρίσκεται σε μία βιώσιμη και εύλογα ισχυρή αναπτυξιακή πορεία, σε συνδυασμό με μία στερεή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, περιλαμβανομένων των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα», αναφέρει ο οίκος. Μία συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας για εφαρμογή περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που θα το κάνει πιο βιώσιμο μεσο-μακροπρόθεσμα θα ήταν επίσης θετική, σημειώνει ο Moody's, «εφόσον παραμένει μία ευρεία στήριξη των δημοσιονομικών και άλλων όρων που συνδέονται με μία τέτοια ελάφρυνση».

«Κλειδιά» σταθερότητα και υλοποίηση προγράμματος

Πίεση για υποβάθμιση του αξιόχρεου θα προέκυπτε, αν υπάρξουν ενδείξεις ότι εξασθενεί η βούληση των ελληνικών Αρχών για την υλοποίηση του προγράμματος ή μία νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη και οδηγήσει σε ουσιαστική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρει ο οίκος.

«Η πρόσφατη αναβάθμιση και θετική προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου αντανακλά την άποψή μας ότι οι προοπτικές μίας επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος έχουν βελτιωθεί», δήλωσε η συγγραφέας της έκθεσης, Κάθριν Μιλμπρόνερ, προσθέτοντας: «Η ικανότητα της κυβέρνησης να νομοθετήσει έναν μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμιστικών μέτρων δείχνει μεγαλύτερη σταθερότητα και μείωση των πολιτικών κινδύνων». Τούτου λεχθέντος, συνεχίζει, «οι ελληνικές Αρχές χρειάζεται ακόμη να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα μέτρα που έχουν νομοθετήσει, ώστε να βελτιώσουν τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Βραχυπρόθεσμα, ο Moody's θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών καθώς την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Αντίθετα, ο Moody's πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να διατηρήσει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το επόμενο έτος, δεδομένων των δημοσιονομικών μέτρων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή