Συνεχίζεται η ανοδική τάση του πληθωρισμού μετά τις αυξήσεις φόρων

Συνεχίζεται η ανοδική τάση του πληθωρισμού μετά τις αυξήσεις φόρων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αύξηση των τιμών στα ποτά και τα τσιγάρα, στα εισιτήρια των αεροπλάνων, αλλά και των τιμών σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, κυλικεία και καφέ οφείλεται η ανοδική τάση του πληθωρισμού, που ενισχύθηκε τον Ιούνιο κατά 1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα (έναντι μείωσης 0,7% που είχε καταγραφεί πέρυσι σε σχέση με το 2015).

Ανοδική κατά 0,6% ήταν η τάση του τιμαρίθμου τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο (έναντι αύξησης 0,8% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος οφείλεται στην επαναφορά των τιμών στα προ θερινού δεκαημέρου εκπτώσεων επίπεδα στους κλάδους της ένδυσης και υπόδησης, καθώς και σε διαρκή αγαθά, όπως στα είδη νοικοκυριού και σε υπηρεσίες. Ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2016 – Ιουνίου 2017, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2015 – Ιουνίου 2016, παρουσίασε αύξηση 0,3% έναντι μείωσης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2015 – Ιουνίου 2016 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2014 – Ιουνίου 2015. Να σημειωθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες παγιώνει την ανοδική τάση που καταγράφεται από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου μετά και την αύξηση των τιμών σε σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες λόγω υψηλότερης φορολογίας.

Η έναρξη των θερινών εκπτώσεων από χθες Δευτέρα, που θα διαρκέσουν έως και τα τέλη Αυγούστου, εκτιμάται ότι θα αποκλιμακώσει τις τιμές σε σειρά από καταναλωτικά προϊόντα με αιχμή την ένδυση και την υπόδηση, αλλά και σε διαρκή αγαθά. Αντιθέτως, αυξητικά στις τιμές των ειδών εστίασης και των ξενοδοχείων εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η άνοδος της ζήτησης, που προκαλεί η κορύφωση του τουριστικού ρεύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή