Υπέρ της συνέχισης του QE ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας

Υπέρ της συνέχισης του QE ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της συνέχισης του QE παίρνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, την ώρα που οι αγορές πιθανολογούν μια σταδιακή έξοδο, από το 2018, της ΕΚΤ από το μη συμβατικό αυτό, όπως χαρακτηρίζεται, εργαλείο νομισματικής πολιτικής, που ενίσχυσε δραστικά τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών αγορών τα προηγούμενα χρόνια.

«Δεν ήρθε ακόμη η ώρα να αλλάξουμε την πολιτική μας», είπε στην Wall Street Journal, εξηγώντας ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, η ανάπτυξη δεν είναι ακόμη πολύ δυναμική και δεν υπάρχουν απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ειδικά για την Ελλάδα, τον κεντρικό τραπεζίτη ανησυχεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η προοπτική επιβάρυνσης του κόστους δανεισμού της  –και των τραπεζών της–, καθώς ο σταδιακός, έστω, περιορισμός του QE θα φέρει άνοδο επιτοκίων. Ετσι, αντί να διευκολυνθεί, θα καταστεί δυσχερέστερη η επιστροφή της στις αγορές, ενόψει του τέλους του μνημονίου.

Η ανησυχία αυτή έρχεται να προστεθεί, μάλιστα, στην προοπτική να άρει η ΕΚΤ και το «waiver», που της επιτρέπει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, αν και χαμηλής βαθμολογίας (junk), επειδή η χώρα συμμετέχει σε πρόγραμμα. Με το τέλος του προγράμματος θα εκλείψει η βάση για waiver και αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Στουρνάρας τάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της στήριξης της χώρας, μέσω μιας προληπτικής γραμμής. Κάτι που δεν θέλει, όμως, η κυβέρνηση, προτιμώντας ένα clean exit.

Σε αντίστοιχα δύσκολη θέση, πάντως, ως προς το θέμα του QE βρίσκονται και άλλες χώρες και κυρίως η Ιταλία, της οποίας οι τράπεζες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παροχή ρευστότητας από τη ΕΚΤ. Με τους κεντρικούς τραπεζίτες αυτών των χωρών εκτιμάται ότι ο κ. Στουρνάρας θα βρεθεί σε κοινή γραμμή τους επόμενους μήνες, επιχειρηματολογώντας υπέρ της διατήρησης του QE.

«Καθώς η ΕΚΤ μπήκε αργά στο QE», είπε, στη συνέντευξή του στη WSJ, «νομίζω ότι δεν πρέπει να κινηθούμε με τρόπο που θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Χαίρομαι που το Εκτελεστικό Συμβούλιο και οι συνάδελφοί μου παίρνουν αυτή τη θέση έως τώρα και ειδικά ο Μάριο Ντράγκι. Συμφωνώ πλήρως μαζί του στο θέμα».

Ελπίδες για ένταξη

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι υπάρχουν ελπίδες για ένταξη των ελληνικών ομολόγων, προς το τέλος του χρόνου. Οχι, όμως, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει περαιτέρω σαφήνεια ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους απ’ το Eurogroup, όπως διαμηνύει. Κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά ποτέ ένταξη στο QE, αν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν ξεκαθαρίσουν πριν από το 2018, όπως θέλει η Γερμανία, και η ΕΚΤ ξεκινήσει εν τω μεταξύ την έξοδο απ’ το πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή