«Βατερλώ» στα έσοδα από καπνικά προϊόντα το πρώτο εξάμηνο

«Βατερλώ» στα έσοδα από καπνικά προϊόντα το πρώτο εξάμηνο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθίζηση έχουν υποστεί τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών από την πώληση των καπνικών προϊόντων αφού στο α΄ εξάμηνο του 2017 καταγράφεται μείωση 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Κ» ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης εγχώριας καπνοβιομηχανίας, της «Παπαστράτος», θυγατρικής της Philip Morris International. Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Καργαρώτου έχει ως εξής:

– Πώς εξελίσσεται το λαθρεμπόριο τσιγάρων το α΄ εξάμηνο του 2017;

– Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις SUN της KPMG, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει μικρή υποχώρηση την τελευταία διετία. To 2016 ήταν 18,8%, ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρων που καταναλώθηκαν ήταν παράνομο, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Για το 2017 οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι, το 2017, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων θα φτάσει στο 30%! Στο πρώτο 6μηνο του έτους παρατηρείται ραγδαία πτώση της νόμιμης αγοράς, με ρυθμό διπλάσιο από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ενώ και τα έσοδα βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση.

– Ποια είναι η πορεία εσόδων (ΕΦΚ+ΦΠΑ) στο φετινό 6μηνο;

– Μια λέξη μπορεί να περιγράψει τη φετινή πορεία των εσόδων από τα καπνικά προϊόντα: Βατερλώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017, τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα υστερούν κατά περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σε αυτό συνετέλεσε η αποθεματοποίηση του περυσινού χρόνου, που εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, αλλά η πραγματική αιτία για αυτή την –πέρα κάθε πρόβλεψης– στέρηση είναι η αύξηση της φορολογίας στο 90% της μέσης λιανικής τιμής. Για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει ο καταναλωτής, τα 90 λεπτά καταλήγουν στα δημόσια ταμεία.

– Γιατί φέτος παρατηρείται μείωση των ελέγχων;

– Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα εντοπίζεται εκεί. Οι διωκτικές αρχές καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, δεδομένης της υποστελέχωσής τους και των περιορισμένων πόρων που έχουν στη διάθεσή τους. Παράλληλα έχουν υπάρξει μέτρα, όπως το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο, οι κινητές ομάδες ελέγχου και τα νέα scanners που θα ακολουθήσουν το πρώτο αυτοκινούμενο x-ray scanner που δωρίσαμε στο υπουργείο Οικονομικών, που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, αυτό δεν αρκεί. Γιατί, στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται η φορολογία. Από τις αρχές του 2017, το 90% της μέσης λιανικής τιμής ενός πακέτου τσιγάρων είναι φόροι. Η 9η αύξηση, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ανέδειξε την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά τη φορολογία τσιγάρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή