ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις για τον φόρο στα κινητά και τους υπολογιστές

kinita1--2

Κατά της εφαρμογής του φόρου 2% στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις κινητές συσκευές τάσσεται ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ). Ο σύνδεσμος, που εκπροσωπεί κυρίως των κατασκευαστές εφαρμογών κινητών τηλεφώνων (apps), θεωρεί ότι η επιβολή του τέλους 2% σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητές συσκευές, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο που ρυθμίζει θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, συνιστά άλλη μία επιβάρυνση η οποία «έρχεται να προστεθεί σε σειρά μέτρων υπερφορολόγησης που έχουν σαφώς αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα και πλήττουν ιδιαίτερα τους κλάδους που παράγουν πνευματικό περιεχόμενο».

Μάλιστα, ο σύνδεσμος στηλιτεύει το γεγονός ότι η επιβάρυνση αυτή έρχεται χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και χωρίς να προβλέπεται η διαδικασία ανταπόδοσης. Ο ΣΕΚΕΕ αναφέρει ακόμη ότι στη σύγχρονη εποχή οι πολιτικές αυτές συνιστούν μεθόδους του προηγούμενου αιώνα, αναφέροντας ότι πνευματικά έργα δεν θεωρούνται μόνον αυτά της μουσικής, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και των άλλων τεχνών, αλλά και το λογισμικό, το πολυμεσικό ψηφιακό περιεχόμενο και πολλά άλλα δημιουργήματα των σύγχρονων τεχνουργών.

Ο ΣΕΚΕΕ σημειώνει ακόμη ότι οι πολιτικές της χώρας πρέπει να βασιστούν στις κατευθύνσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών. «Εκπροσωπώντας εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή ψηφιακού πνευματικού κεφαλαίου και οι οποίες βρίσκονται σε στενή σχέση με τους άλλους κλάδους των δημιουργικών βιομηχανιών, (ο ΣΕΚΕΕ) αναγνωρίζει προφανώς την αναγκαιότητα προστασίας της σχετικής ιδιοκτησίας, αλλά ζητεί κάτι τέτοιο να γίνει αξιοποιώντας τα σύγχρονα δεδομένα και τις κατευθύνσεις των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών, στην προοπτική της ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών με διαφάνεια και με αναπτυξιακό χαρακτήρα».