ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Επιλογή της Ελλάδας η επιστροφή στις αγορές – Αναγκαία η υλοποίηση του προγράμματος

draghi1-thumb-large

H επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές άπτεται της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, επιμένοντας, ωστόσο, ότι το τρίτο πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί, ώστε στε οι αγορές να πειστούν για την προοπτική εξόδου από την κρίση.

«Η δραστηριότητα όσον αφορά τις εκδόσεις χρέους θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής όπου θα υπάρχει η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και η επιστροφή θα πρέπει να είναι με μόνιμο τρόπο», συμπλήρωσε ο κ. Ντράγκι. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας πως είναι «πρόωρο να μιλάμε για άλλα θέματα».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. 

 «Η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους μήνες», σημείωσε. Εξάλλου, είναι η πρώτη φορά σε διάστημα τριών ετών που μπορεί να βλέπει στις διεθνείς αγορές.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα χρειάζεται να λάβει το πράσινο φως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο φαίνεται να ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρεόυς. 

Οπως μάλιστα επεσήμανε σε δημοσίευμα της η «Κ» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη νέα συμφωνία που διαπραγματεύεται με την Ελλάδα έχει βάλει όριο στο χρέος που μπορεί να κατέχει η χώρα. Μάλιστα η πρόταση για μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ταμείου θα αφορά ένα νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής συνοδευόμενο από τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις αλλά και μία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.