Υψηλότερος φέτος ο φόρος για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ

Υψηλότερος φέτος ο φόρος για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το προηγούμενο έτος έπειτα από δύο παρατάσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι χθες δεν είχαν υποβάλει δήλωση 150.000 φορολογούμενοι. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων καταλήγουν στο ότι φέτος για πρώτη φορά τόσοι πολλοί φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο (πέραν της μηνιαίας παρακράτησης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των φορολογουμένων που έλαβαν χρεωστικό σημείωμα έφθασε τα 2.457.365 έναντι 2.318.902 το περυσινό έτος. Μεγάλα λογιστικά γραφεία σημειώνουν ότι ο φόρος που προκύπτει είναι ιδιαίτερα τσουχτερός για τα μεσαία εισοδήματα άνω των 35.000 – 40.000 ευρώ και μειωμένος για τα χαμηλότερα. Βέβαια, φέτος εξαιτίας του επανυπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης όλοι οι μισθωτοί (με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) καλούνται να πληρώσουν ελαφρώς αυξημένο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ο φόρος είναι υψηλός, ενώ εάν προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές, αυτά που απομένουν στον φορολογούμενο είναι περίπου το 30% του φορολογητέου του εισοδήματος. Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος το 37,95% των φορολογουμένων έλαβε εκκαθαριστικό σημείωμα για την καταβολή επιπλέον φόρου, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων φέτος (για τα εισοδήματα του 2016), οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα αποτελούν το 41,24% του συνόλου. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν φόρο θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 31 Ιουλίου την πρώτη δόση ή εφάπαξ και οι υπόλοιπες δύο τον Σεπτέμβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα.

Το μεγάλο στοίχημα για το Δημόσιο είναι εάν θα καταφέρουν φέτος οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τους φόρους τους οι οποίοι ξεπερνούν (μόνο για το εισόδημα) τα 3,5 δισ. ευρώ ή θα καταλήξουν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πάντως, οι φορολογούμενοι δείχνουν ότι προσπαθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, κάτι που φαίνεται και από τις αιτήσεις πιστωτικών καρτών με στόχο να μοιράσουν το ποσό σε 12 άτοκες δόσεις. Σημειώνεται ότι πέρυσι το 20% φόρου εισοδήματος πληρώθηκε με κάρτες. Αυτό σημαίνει ότι 700 εκατ. ευρώ μπήκαν σε δόσεις μέσω τραπεζών, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό που εντάχθηκε στη ρύθμιση των 12 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών. Οσοι δηλαδή δεν κατάφεραν να εκδώσουν κάρτα, αναγκάστηκαν να ενταχθούν στη έντοκη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. 

Από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:

1. Οι 2.457.365 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 41,24% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 3,38 δισ. Καθένας από αυτούς θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο κατά μέσον όρο το ποσό των 1.377 ευρώ.

2. Οι 933.388 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 15,67% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 348,82 εκατ. Κατά μέσον όρο ο καθένας από αυτούς θα λάβει 373 ευρώ.

3. Οι 2.564.893 δηλώσεις είναι μηδενικές. Ουσιαστικά πρόκειται για συνταξιούχους και μισθωτούς οι υποχρεώσεις των οποίων καταβάλλονται μέσω της μηνιαίας παρακράτησης, αλλά και για χαμηλά εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 43,07% του συνόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή