Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν επηρέασαν τα ελληνικά ομόλογα

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν επηρέασαν τα ελληνικά ομόλογα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψύχραιμα αντέδρασε η αγορά ομολόγων στην έκθεση του ΔΝΤ, που χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος, διατηρώντας ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης 5ετούς τίτλου, ακόμη και τη Δευτέρα.

Στην ανάλυση βιωσιμότητας, που συνοδεύει την επί της αρχής απόφαση για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ εμμένει στην άποψή του ότι το χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο και πως οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ανεπαρκείς για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του.

Το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 160% του ΑΕΠ το 2020 και στο 150% το 2030, αλλά στη συνέχεια θα αυξηθεί και θα ανέλθει στο 190% του ΑΕΠ το 2060. Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ το 2028, το 20% το 2033 και θα φτάσουν το 45% το 2060. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων και της Αθήνας για τον ρυθμό ανάπτυξης, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν το χρέος, όπως τα επιτόκια δανεισμού, είναι αισιόδοξες και εμμένει στις δικές του πιο μετριοπαθείς προβλέψεις. Το Ταμείο υποστηρίζει πως οι δικές του εκτιμήσεις είναι πιο ρεαλιστικές, καθώς η Ελλάδα έχει ιστορικά αδύναμες επιδόσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και δεν μπορεί να υποστηρίξει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

Επίσης, εκτιμά ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έως το 2030 δεν θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Θεωρεί, μάλιστα, ότι το Δημόσιο δεν θα έχει ουσιαστικά έσοδα από την πώληση των τραπεζικών μετοχών που απέκτησε στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Ετσι, τονίζει πως θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις με τους Ευρωπαίους, προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια ρεαλιστική στρατηγική για την ελάφρυνση του χρέους.

«Οροφή» χρέους

Σε ό,τι αφορά την «οροφή» του χρέους, το ΔΝΤ αφήνει σε αυτή τη φάση ένα περιθώριο νέου δανεισμού της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Το περιθώριο μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αν μειωθούν τα repos, ο βραχείας διάρκειας δανεισμός του Δημοσίου από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, προκειμένου να φτάσει εκεί υπήρξε τις τελευταίες ημέρες μια έντονη παρασκηνιακή αντιπαράθεση με την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το Ταμείο προσπάθησε να «μπλοκάρει» τον σχηματισμό του αποθεματικού που αποφάσισε το Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Πάντως, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το χρέος, οι οποίες θα προκαλέσουν μία ακόμη διελκυνστίνδα με τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, δεν επηρέασαν την αγορά. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες. Ετσι, η κυβέρνηση αισιοδοξεί πως το παράθυρο ευκαιρίας του Ιουλίου δεν χάθηκε και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε έκδοση 5ετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα, ακόμη και τη Δευτέρα, είναι εξαιρετικά πιθανό. Σήμερα, μετά το κλείσιμο των αμερικανικών αγορών αναμένεται και η αξιολόγηση από την S&P, η οποία πρόκειται να επιδράσει θετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή