Τέσσερις πιθανοί επενδυτές στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ

Τέσσερις πιθανοί επενδυτές στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία για την πρώτη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, που ολοκληρώνεται την προσεχή Δευτέρα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος των υποψηφίων επενδυτών, επικρατεί στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια και το ΤΑΙΠΕΔ.

Με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, στον διαγωνισμό αναμένεται να δώσουν το «παρών» τέσσερις Ευρωπαίοι Διαχειριστές Δικτύου, και συγκεκριμένα η βελγική Fluxys, η ολλανδική Gasunie, η γαλλική GRTgas και η ισπανική Enagas.

Οι δύο πρώτες εταιρείες αναμένεται να προσέλθουν σε κοινοπραξία, ενώ συμμετοχή στον διαγωνισμό αναμένεται και από την ιταλική Snam μέσω κάποιου σχήματος, αφού οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού δεν επιτρέπουν την αυτόνομη κάθοδό της. Οπως είναι ήδη γνωστό, η προκήρυξη απευθύνεται σε πιστοποιημένους Ευρωπαίους Διαχειριστές Δικτύου ή κοινοπραξίες στις οποίες επικεφαλής θα είναι πιστοποιημένος Διαχειριστής. Η ιταλική Snam είναι η εταιρεία που στον προηγούμενο διαγωνισμό διαπραγματευόταν με τη Socar την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο της προϋπόθεσης που έθεσε η DGcomp για να εγκρίνει τη μεταβίβαση στην αζερική εταιρεία.

Η έντονη φημολογία για συμμετοχή στον διαγωνισμό μέσω κάποιας κοινοπραξίας και της Socar δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Το ενδιαφέρον των παλαιών μνηστήρων (Snam, Fluxys και Enagas) συνδέεται με τη συμμετοχή τους στον αγωγό Tap και τις συνέργειες που δημιουργεί το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου με την ολοκλήρωση και λειτουργία του αγωγού. Παλαιοί και νέοι υποψήφιοι επενδυτές αναγνωρίζουν τόσο τον καθοριστικό ρόλο των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας και τις δυνατότητες μετεξέλιξης του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου σε ένα hab για την τροφοδοσία της αγοράς των Βαλκανίων. Οι υποψήφιοι επενδυτές φέρονται να προεξοφλούν και τις θετικές επιπτώσεις από τις γενικότερες εξελίξεις στον τομέα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο νέος διαγωνισμός μπορεί να πετύχει το ίδιο τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Socar για το 66% του ΔΕΣΦΑ παρά την υποχώρηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά και τα εξ αυτής λιγότερα αναμενόμενα μελλοντικά έσοδα της εταιρείας. Σε αυτό συνηγορεί και η εκτίμηση της Banca Imi για λογαριασμό της Snam, που έγινε προσφάτως γνωστή και η οποία αποτιμά το 66% του ΔΕΣΦΑ σε 494 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή κερδοφορία

Ενισχυτικός παράγοντας του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον ΔΕΣΦΑ είναι η ισχυρή κερδοφορία που κατέγραψε το 2016. Τα καθαρά μετά φόρων κέρδη του ΔΕΣΦΑ το 2016 ανήλθαν στα 34,3 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ το 2015. Οι πωλήσεις της εταιρείας έφτασαν σε 169,6 εκατ. ευρώ έναντι 149,5 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 46,3 εκατ. ευρώ έναντι 28,1 εκατ. ευρώ.

Τη Δευτέρα, οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ και να υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ότι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Αμέσως μετά την εξέταση των φακέλων, οι εταιρείες ή κοινοπραξίες που θα προκριθούν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο data room με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον ΔΕΣΦΑ και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η τροποποίηση που σχεδιάζει η ΡΑΕ για το ύψος των τελών διέλευσης στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας δεν επηρεάζει την εξέλιξη του διαγωνισμού. Οπως τονίζουν στην «Κ» πηγές της ΡΑΕ, λόγω της μεγάλης χρήσης της Ρεβυθούσας φέτος υπάρχει υπερανάκτηση εσόδων για τον ΔΕΣΦΑ κάποιων δεκάδων εκατ. ευρώ, κάτι που επιτρέπει τη μείωση των τελών στον σταθμό, που σήμερα είναι πολύ υψηλότερα από τα τέλη στις δύο άλλες πύλες εισόδου του συστήματος (Σιδηρόκαστρο και Κήπους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή