Σχέδιο για την αξιοποίηση 120 ακινήτων των Ταμείων στο κέντρο της Αθήνας

Σχέδιο για την αξιοποίηση 120 ακινήτων των Ταμείων στο κέντρο της Αθήνας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δημόσια πρόσκληση προς όλους τους φορείς του Δημοσίου, υπουργεία, οργανισμούς, ΟΤΑ και πανεπιστήμια, για τη χρήση 120 κτιρίων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία και παραμένουν για χρόνια «κλειδωμένα», αλλά και ένα πιλοτικό σχέδιο για την αξιοποίηση 24 εμβληματικών ακινήτων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Το συνολικό σχέδιο της αξιοποίησης των ακινήτων θα υλοποιηθεί εντός των προσεχών ετών, με την επιστημονική και τεχνική συμβολή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, συνεργασία που προέκυψε μετά τη διαπίστωση ότι από τα συνολικά 1.126 ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα των ασφαλιστικών οργανισμών, συνολικού εμβαδού 1,67 εκατ. τ.μ., μόλις το 20% αξιοποιείται. Το 49% από αυτά παραμένει κενό, το 31% έχει παραχωρηθεί και μόλις το 20% είτε είναι μισθωμένο (14%) είτε ιδιοχρησιμοποιείται (6%).

Εντός του επόμενου διαστήματος θα δημοσιοποιηθεί η δημόσια πρόσκληση προς όλους τους φορείς του Δημοσίου για τη χρήση των ακινήτων της Αθήνας και σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από υπουργεία όπως για παράδειγμα το Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του, οι οποίες σήμερα είναι διάσπαρτες, σε ένα κτίριο που ανήκει στον ΕΦΚΑ και βρίσκεται στο Σύνταγμα.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην αξιοποίηση των 24 ιστορικών ακινήτων μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για 5 χωρικές ενότητες –αν και ο διαγωνισμός δεν αναμένεται νωρίτερα από τις αρχές του 2018– καθώς παράλληλα με την αποδοτικότερη αξιοποίηση προς όφελος των Ταμείων, αναμένεται και η αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας. Μάλιστα, το πιλοτικό σχέδιο θα αποτελέσει οδηγό για αντίστοιχες δράσεις και για τα υπόλοιπα κτίρια όχι μόνο των Ταμείων αλλά και της πρόνοιας. Οι διαγωνισμοί εκ των πραγμάτων θα απευθυνθούν και σε ιδιώτες, καθώς το ενδιαφέρον αλλά και τα κεφάλαια του Δημοσίου είναι περιορισμένα, ενώ όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ν. Μπελαβίλας, δεν θα αφορούν την πώληση των κτιρίων, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν εις βάρος των ασφαλιστικών οργανισμών. Μάλιστα, όπως επισήμαναν τόσο ο καθηγητής του ΕΜΠ όσο και η υπουργός Εργασίας, δεν θα επιτραπεί η εντατική και βίαιη αξιοποίηση των ακινήτων, αλλά θα επιδιωχθούν ελεγχόμενες επενδύσεις, με στόχο την προστασία του παραδοσιακού εμπορίου. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείονται οι επενδύσεις στον τουρισμό, την αναψυχή, τις υπηρεσίες, αλλά και στον πολιτισμό καθώς και στην κοινωνική οικονομία, σε εφαρμογή του νόμου της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή