«Προαιρετική» η χρήση POS, υποστηρίζουν οι δικηγόροι

«Προαιρετική» η χρήση POS, υποστηρίζουν οι δικηγόροι

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δικαστήρια, εφόσον τους επιβληθεί πρόστιμο λόγω μη χρήσης POS, δηλώνουν ότι θα προσφύγουν οι δικηγόροι. Σύμφωνα με την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, η εγκατάσταση και η τοποθέτηση POS από τους δικηγόρους έχει «προαιρετικό χαρακτήρα». Οι δικηγόροι επικαλούνται την πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και σημειώνουν ότι «τυχόν ενεργοποίηση και εκτέλεση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τη διοίκηση, με την επιβολή προστίμου εις βάρος δικηγόρου που δεν εγκατέστησε POS είναι παράνομη λόγω παραβίασης, όχι της γνωμοδότησης της Αρχής αλλά της ουσιαστικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων (άρθρο 4 παρ. 1 περ. α΄ ν. 2472/1997), όπως σχετικώς κρισιολογήθηκε».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων επισημαίνει πως η επίμαχη ΚΥΑ στερείται ερείσματος για τους δικηγόρους, «οι οποίοι εκ του θεσμικού τους ρόλου είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης» και δηλώνει ότι εφόσον επιβληθεί πρόστιμο σε δικηγόρο, λόγω μη χρήσης POS, εκείνος «έχει τη δικονομική δυνατότητα να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα».

Υπενθυμίζεται ότι επί του θέματος εκκρεμούν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν τον προσεχή Οκτώβριο. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής που να «παγώνει» την ΚΥΑ.

Την ίδια ώρα, πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν ότι η υπουργική απόφαση, στις διατάξεις της οποίας περιλαμβάνονται και οι δικηγόροι, θα εφαρμοστεί κανονικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή