Ποιοι επενδυτές αγόρασαν το πενταετές ομόλογο

Ποιοι επενδυτές αγόρασαν το πενταετές ομόλογο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαχειριστές κεφαλαίων με προέλευση από ΗΠΑ και Αγγλία ήταν στην πλειονότητά τους οι επενδυτές που αγόρασαν με μετρητά το νέο 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε από τη χώρα μας.

Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες σε ποσοστό 74% αποτέλεσαν την πλειονότητα μεταξύ των επενδυτών που αντάλλαξαν τους τίτλους από την προηγούμενη έκδοση που λήγει στις 17 Απριλίου 2019. Ουσιαστικά, υπήρξε μία ισορροπία μεταξύ των μετρητών και της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων για την έκδοση των 3 δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα. Ειδικότερα, την ανταλλαγή των παλιών τίτλων (που λήγουν το 2019) με νέους επέλεξαν κάτοχοι ομολόγων ύψους 1,574 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, σε μετρητά, δηλαδή το «νέο χρήμα», αντιστοιχεί το 1,425 δισ. ευρώ, με το 46% να είναι διαχειριστές κεφαλαίων, το 36% hedge funds και τις τράπεζες να καλύπτουν το 13%.

Χθες εμφανίσθηκαν και οι πρώτες τιμές αγοράς και πώλησης του νέου 5ετούς ομολόγου στην εγχώρια δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ). Ειδικότερα η μέση τιμή του νέου ομολόγου ανήλθε στα 99,60 λεπτά του ευρώ, με τιμή αγοράς τα 99,55 λεπτά και τιμή πώλησης στα 99,65 λεπτά.

Η απόδοση κινείται στο 4,47%. Εν τω μεταξύ, με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν στελέχη της διεθνούς κεφαλαιαγοράς και ο διεθνής Τύπος την πρώτη έξοδο της χώρας μας έπειτα από τρία χρόνια στις αγορές με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Salzburger Nachrichten» χαρακτήρισε καλό σημάδι την επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές σημειώνοντας ταυτόχρονα πως όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί ήδη σύντομα να χρηματοδοτείται πλήρως. Η Τζ. Μακέον, στέλεχος της Capital Economics, τόνισε ότι η Ελλάδα κέρδισε επαίνους για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τα επώδυνα μέτρα λιτότητας, καθώς και πλέον ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη εδραιώνεται. «Η προοπτική (outlook) της Ελλάδας έχει αλλάξει, με την ευρωπαϊκή οικονομία να είναι πιο υγιής και το πολιτικό ρίσκο να έχει μειωθεί». Αυτό επισημαίνει ο Τσ. Ζεράχ της Carmignac στη Wall Street Journal με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Στον διεθνή Τύπο για «πολιτικό στοίχημα» κάνει λόγο η The Wall Street Journal. «Επειτα από τρία χρόνια πολιτικής και οικονομικής αναστάτωσης στην Ελλάδα, η πώληση 5ετών ομολόγων αξίας 3 δισ. ευρώ την Τρίτη ήταν καλά νέα. Ανεξάρτητα αν αυτή φέρνει την Ελλάδα ακριβώς στη θέση όπου βρισκόταν πριν από αυτά τα τρία χρόνια πολιτικής και οικονομικής αναστάτωσης», σημειώνει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα. Ο βρετανικός Guardian αναφέρει πως ναι μεν η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη πώληση ομολόγων από το 2014, ωστόσο οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Στο «τεράστιο ελληνικό χρέος» μετά την έκδοση αλλά και στον αρνητικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει μελλοντικά, εάν δεν γίνει βιώσιμο, εστιάζει η Le Monde. «Μετά την προχθεσινή επιτυχία, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να κάνει δύο νέες εξόδους στις αγορές πριν από το μεγάλο βήμα τον Αύγουστο του 2018.

Πέρα από αυτήν την ημερομηνία όμως, θα προστρέξουν άραγε οι επενδυτές να δανείσουν την Αθήνα και μάλιστα με λογικά επιτόκια; Τίποτα δεν είναι σίγουρο», λέει η Le Monde. Τέλος, οι New York Times σχολιάζουν ότι η απόδοση είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με αυτές που απολαμβάνουν άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και αντικατοπτρίζει τους συνεχιζόμενους κινδύνους που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή