Κλιμακωτή φορολόγηση 15% έως 45% για έσοδα από τουριστικές μισθώσεις

Κλιμακωτή φορολόγηση 15% έως 45% για έσοδα από τουριστικές μισθώσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων που αποκτώνται από ενοίκια, και χωρίς την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, θα φορολογούνται ήδη από το τρέχον οικονομικό έτος (2017) όσοι ιδιώτες μισθώνουν το ακίνητό τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (π.χ. Airbnb, HomeAway κ.λπ.). Αυτό προβλέπει η πρόσφατη εγκύκλιος που δημοσίευσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Εν ολίγοις, όσοι ιδιώτες νοικιάζουν τα ακίνητά τους με τον τρόπο αυτό θα φορολογούνται με συντελεστή 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, με συντελεστή 35% για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και με συντελεστή 45% για το εισόδημα που ξεπερνά τις 35.000 ευρώ, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης.

Προϋπόθεση για την άσκηση της εν λόγω δραστηριότητας από ιδιώτες είναι η παροχή μονό κλινοσκεπασμάτων. Οσοι παρέχουν κι άλλες υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητας, πρωινού) θα πρέπει να προχωρήσουν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να φορολογούνται ως νομικά πρόσωπα.

Ασφαλώς, στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ούτως ή άλλως, η σχετική δραστηριότητα των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, η οποία δεν ξεκίνησε φέτος, αλλά πριν από δύο-τρία χρόνια, φορολογούνταν εξαρχής με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με βάση τις κλίμακες των φόρων για εισοδήματα από ενοίκια. Η μόνη διαφορά αφορούσε το ότι ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να καταχωρίζει πολλαπλές μισθωτήριες συμβάσεις (για κάθε επισκέπτη του), αντί για μία σύμβαση ενός ενοικιαστή με πιο μόνιμο χαρακτήρα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο κατά τεκμήριο δεν συνέβαινε, με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή να είναι σημαντική και το Δημόσιο να στερείται έσοδα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες απέφευγαν να δηλώνουν τα σχετικά εισοδήματα, γνωρίζοντας ότι το Δημόσιο δεν μπορούσε να προχωρήσει σε διασταυρώσεις, δεδομένου ότι οι ενοικιαστές δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, η φοροδιαφυγή μέσω των τουριστικών βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ακίνητα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις –πέραν των αστικών κέντρων– και στην περιφέρεια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο στη Χαλκιδική ενοικιάζονται τουριστικά πάνω από 2.000 ακίνητα.

Αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και μόνο μέσω της Airbnb διατίθενται προς ενοικίαση 5.127 διαμερίσματα/κατοικίες. Μόλις το περασμένο φθινόπωρο, ο σχετικός αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 2.500. Εν ολίγοις, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των ακινήτων που μισθώνονται σε ξένους επισκέπτες. Παράλληλα, ιδιαίτερα δυναμική παραμένει και η επιχειρηματική μορφή που έχει λάβει η εν λόγω δραστηριότητα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επενδύσει σε σειρά ακινήτων, έχοντας ως αποκλειστικό στόχο τους την εκμετάλλευσή τους. Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η ανεξάρτητη υπηρεσία insideAirbnb, το 44% των αγγελιών αφορά πολλαπλές καταχωρίσεις από έναν ιδιοκτήτη. Στην κορυφή της λίστας, με 58 ακίνητα, βρίσκεται η εταιρεία Easy ΒnΒ, η οποία ειδικεύεται στην εξυπηρέτηση ιδιωτών που ενδιαφέρονται να μισθώσουν το ακίνητό τους μέσω της Airbnb.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή