Γερμανική εταιρεία εξαγόρασε την ελληνική startup Quizdom

Γερμανική εταιρεία εξαγόρασε την ελληνική startup Quizdom

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πέμπτη για φέτος εξαγορά νεοφυούς ελληνικής επιχείρησης ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για τη εταιρεία Quizdom που ανέπτυξε το ομώνυμο παιχνίδι. Η εταιρεία είναι γνωστή και στο ευρύ κοινό, δεδομένου ότι η εφαρμογή έγινε τηλεπαιχνίδι και στην ελληνική τηλεόραση. Την εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών κινητών τηλεφώνων εξαγόρασε η γερμανική εταιρεία friends4media Group. Το ποσόν της εξαγοράς, όπως και με την Innoetics που πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι την απέκτησε η Samsung, δεν ανακοινώθηκε.

Η Quizdom ιδρύθηκε το 2014 και, σύμφωνα με την ίδια, η ομώνυμη εφαρμογή της έχει εγκατασταθεί σε περισσότερα από τα μισά smartphones στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, διαθέτει πάνω από 2 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες. Το 2017, η εφαρμογή πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και διατέθηκε στη Γερμανία και στη Βρετανία. Στην ανακοίνωσή της προστίθεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξαγοράς της εταιρείας από τη friends4media Group και ότι η γερμανική εταιρεία σκοπεύει να καθιερώσει το Quizdom ως βασικό εμπορικό προϊόν του ομίλου.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας, Τόμας Κόλερ, τα νέα προϊόντα που θα αναπτύξει η friends4media θα βασιστούν στο Quizdom προκειμένου η τελευταία να εισέλθει σε νέες αγορές στην Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική. «Το Quizdom θα αποτελέσει το βασικό brand στην παγκόσμια επέκτασή μας και ανυπομονούμε να προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες διασκέδασης και γνώσης σε παίκτες από όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Κόλερ. Από την άλλη πλευρά, ο ιδρυτής της Quizdom, Τριαντάφυλλος Ξυλούρης, σημείωσε ότι με τη βοήθεια της friends4media «θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε νέα και συναρπαστικά παιχνίδια στους χρήστες, καθώς και να τα επεκτείνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο ίδιος σημείωσε ότι η εξαγορά της επιχείρησης που ίδρυσε αποτελεί επιβεβαίωση της σκληρής και επιτυχημένης δουλειάς της ελληνικής ομάδας του Quizdom, η οποία τώρα αποκτά την υποστήριξη ενός ισχυρού ομίλου.

Υπεύθυνος για το Quizdom και το Quizdom Education στην Ελλάδα ορίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Τσούνης, ενώ ο κ. Ξυλούρης θα μετακινηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της friends4media με σκοπό να βοηθήσει τον όμιλο στη διεθνή επέκτασή του. Από την εταιρεία ακόμη αναφέρεται ότι οι νέες προοπτικές ανάπτυξης του Quizdom θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση στην Ελλάδα καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας το προσεχές χρονικό διάστημα. Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Quizdom στηρίχθηκε για την ανάπτυξή του μέχρι σήμερα στους ίδιους τους ιδρυτές του (bootstrapping).

Η εξαγορά της Quizdom, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Marathon, είναι η πέμπτη στη χώρα μας για φέτος. Πωλήθηκαν δηλαδή μέσα στους επτά πρώτους μήνες πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις, όσες δηλαδή μέσα στο 2016. Η αύξηση του αριθμού υποδεικνύει την έντονη κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη Marathon, πριν από το 2012 δεν υπήρχε καμία πώληση και ουσιαστικά η σημαντική ώθηση δόθηκε με τη δημιουργία του υπερταμείου (fund-of-funds) Jeremie, που στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013) ενίσχυσε επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τώρα το νέο επενδυτικό υπερταμείο EquiFund που ετοιμάζεται στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις και φυσικά τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα πωληθούν σε έναν ορίζοντα 5-10 ετών. Το EquiFund θα χρηματοδοτήσει 10 έως 12 επενδυτικά κεφάλαια που αναμένεται να συσταθούν μέχρι το τέλος του έτους. Οι προβλεπόμενες επενδύσεις του αναμένεται να φτάσουν τα 260 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αναζητήσουν ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους 140 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να επενδυθούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή