Βιβλίο απασχολουμένων αγροτών και πρόστιμα για τους παραβάτες

Βιβλίο απασχολουμένων αγροτών και πρόστιμα για τους παραβάτες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τήρηση βιβλίου απασχολουμένων σε αγροτικές εργασίας και αλιεία, αντί της υποβολής στο σύστημα Εργάνη του πίνακα ωρών εργασίας προσωπικού, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες, στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κατά τη συνήθη πρακτική της κυβέρνησης να «διευθετεί» την τελευταία στιγμή, άσχετα με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, θέματα.

Αναλυτικά, μεταξύ των χθεσινών τροπολογιών, κατατέθηκε και αυτή του υπουργείου Εργασίας που καθιστά υποχρεωτική την τήρηση βιβλίου ημερήσιων δελτίων απασχολούμενου προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία. Το βιβλίο θεωρείται από τον ΕΦΚΑ αντίστοιχο του πίνακα ωρών εργασίας προσωπικού το οποίο γνωστοποιείται στο σύστημα Εργάνη και στόχος της τροπολογίας είναι σύμφωνα με το υπουργείο, να ελεγχθεί η τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στον αγροτικό τομέα. Θα τηρείται τόσο για τους αλιεργάτες με σχέση ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ένα ή περισσότερους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων και των αλιεργατών πολιτών τρίτων χωρών που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, όσο και για τους μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι προσκαλούνται από εργοδότες με σκοπό την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες και ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ.

Για «ξήλωμα» του συστήματος Εργάνη, με πρόσχημα κλαδικές ιδιαιτερότητες κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Εργασίας, αρμόδιος τομεάρχης και βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το βιβλίο θα πρέπει να τηρείται στον χώρο εργασίας και να είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων. Θα συμπληρώνεται πριν από την έναρξη της εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού, καθώς θεωρήθηκε από το υπουργείο ότι «η σύνδεση της εργασίας με τις καιρικές συνθήκες και η μη δυνατότητα τήρησης σταθερού λογιστηρίου καθημερινά, καθιστά αναγκαία την υπάρξει ενός εναλλακτικού τρόπου ελέγχου της απασχόλησης». Προβλέπονται δε, πρόστιμα αντίστοιχα με αυτά που επιβάλλονται στους εργοδότες εάν διαπιστωθεί ανασφάλιστη εργασία από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ήτοι 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο, ενώ κάθε υπόχρεος που δεν θεωρεί, δεν τηρεί ή δεν επιδεικνύει το βιβλίο, θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2018 της θητείας των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που έχει λήξει από το τέλος Ιουνίου, ενώ παρατείνεται για 24 μήνες από τη λήξη του το πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας πρώην εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, για όσους δικαιούχους δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις πλήρους ή μειωμένης συνταξιοδότησης έως τις 31/12/2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή