Μεγαλύτερη γραφειοκρατία και από την Ουγκάντα στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Μεγαλύτερη γραφειοκρατία και από την Ουγκάντα στις μεταβιβάσεις ακινήτων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πλώρη» για να ξεπεράσει ακόμα και την Ουγκάντα έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τη γραφειοκρατία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια απλή μεταβίβαση ακινήτου, ή άλλες συναφείς πράξεις στην αγορά ακινήτων, όπως οι ενοικιάσεις, οι γονικές παροχές και οι κληρονομιές.

Πλέον, μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, για μια αγοραπωλησία ενός διαμερίσματος χρειάζονται σήμερα 11 διοικητικά έγγραφα, μέγεθος που ξεπερνά και τη συμπαθή –κατά τα άλλα– αφρικανική χώρα, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία του ΣΕΒ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των εγγράφων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ δεν ξεπερνά τα 4,7, δηλαδή λιγότερο από τα μισά, δείγμα του ότι, στην προκειμένη περίπτωση, η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αγνοείται.

Μάλιστα, αντί να γίνονται κινήσεις για τον περιορισμό του σχετικού φαινομένου, προκειμένου να περιοριστούν τα εμπόδια που δημιουργούνται στις συναλλαγές ακινήτων, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι αντίθετη. Οπως ανέφερε χθες η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου για τους ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) καθίσταται και πάλι υποχρεωτική σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου η επισύναψη βεβαίωσης του οικείου ΟΤΑ περί μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας).

Το σχετικό έγγραφο είχε αφαιρεθεί πριν από τρία χρόνια, ακριβώς για να μειωθεί η γραφειοκρατία στην αγορά ακινήτων.

Αν μάλιστα δεν επισυνάπτεται η σχετική βεβαίωση, το συμβόλαιο θεωρείται άκυρο. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ, το ακόμα χειρότερο είναι ότι η διάταξη αυτή έχει άμεση ισχύ, χωρίς την πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσα συμβόλαια συνταχθούν από σήμερα και μέχρις ότου ενημερωθούν οι ΟΤΑ μέσω των σχετικών εγκυκλίων για την ανάγκη εφαρμογής του νόμου, θα θεωρούνται ως μη γενόμενα. Εν ολίγοις, οι συναλλαγές στην αγορά ακινήτων οδεύουν προς «πάγωμα» λόγω της νομοθετικής αυτής παράλειψης.

Το βέβαιο είναι ότι πλέον, με την προσθήκη και της βεβαίωσης πληρωμής του ΤΑΠ, ο αριθμός των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, ή άλλων συναφών πράξεων, αυξάνεται σε 23, ανάλογα βέβαια με το είδος του ακινήτου. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί, μεταξύ άλλων, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, η βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών, πιστοποιητικό περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς-δωρεάς και ΕΝΦΙΑ, έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης ακινήτου (αφορά σε τυχόν ημιυπαίθριους χώρους) και πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου.

Μάλιστα, το «άγος» των κατόχων ακινήτων δεν σταματά στο σημείο αυτό, καθώς προβλέπεται και νέα διόγκωση της γραφειοκρατίας μέσω της εφαρμογής των διατάξεων για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Σε αυτό, θα προβλέπεται και η ανάγκη έκδοσης πιστοποιητικού για τη μη ύπαρξη πολεοδομικών αυθαιρεσιών και στις ενοικιάσεις ακινήτων (σήμερα αυτό ισχύει μόνο για τις αγοραπωλησίες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή