«Οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει, εκκρεμούν δεκάδες μεταρρυθμίσεις»

«Οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει, εκκρεμούν δεκάδες μεταρρυθμίσεις»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη δημοσιονομική πρόοδο, οι δυσκολίες για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει καθώς εκκρεμούν αρκετά προαπαιτούμενα, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στην εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η επιστροφή στην αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η εκταμίευση νέων δανείων ύψους 8,5 δισ. ευρώ, η πιθανότητα εκταμίευσης περισσότερων χρημάτων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η αναβάθμιση του outlook (προοπτικής της οικονομίας) από τον διεθνή οίκο Standard & Poor’s ενισχύουν την επενδυτική εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

Ωστόσο, δεκάδες από τα 140 προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης και πάνω από 100 επιπλέον δράσεις απαιτούνται προκειμένου να διατεθούν τα 26,9 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018, υπενθυμίζει το πρακτορείο.

Οι απαιτήσεις των πιστωτών για περισσότερα μέτρα απειλούν να «βομβαρδίσουν» την πολιτική σκηνή, καθώς οι Ελληνες πολίτες όπως και οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την αναταραχή που επικρατεί τα τελευταία επτά χρόνια. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι με μεταρρυθμίσεις όπως ο καθορισμός του φορολογικού και του δικαστικού συστήματος απαιτείται «μακρά εφαρμογή», δήλωσε ο Γεράσιμος Μοσχονάς, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Τεράστιες περικοπές

Τα αυστηρά οικονομικά μέτρα άσκησαν δραματική επίδραση στη ζωή των Ελλήνων, καθιστώντας δύσκολες τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μοσχονά «το εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο κίνδυνος φτώχειας έχει αυξηθεί κατά 35,6%, οι περικοπές των συντάξεων είναι τεράστιες και υπάρχει υπερβολική φορολογία».

Ο κ. Μοσχονάς αναφέρθηκε και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες αναφέρει στο πρακτορείο ότι δεν υπάρχει «σοβαρή εφαρμογή», σημειώνοντας ότι «το ελληνικό κράτος απέτυχε» να τις θέσει σε εφαρμογή ακόμη και μετά την ψήφισή τους στο Κοινοβούλιο λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης αλλά και έλλειψης τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης.

Από την πλευρά του ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρει: «Το τι περνάει από το Κοινοβούλιο και τι υλοποιείται είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι τροπολογίες, τα διατάγματα και οι εγκύκλιοι μπορούν να αλλάξουν τον νόμο τελείως, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί καθόλου στο τέλος». Μάλιστα, ο κ. Χατζής έθεσε ως παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα την πώληση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οπως αναφέρει, στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης το 2010, η Ελλάδα συμφώνησε να προχωρήσει στην ανάπλαση και αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ωστόσο, η πώληση, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2014, εξακολουθεί να καθυστερεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή