Βελτίωση οικονομικού κλίματος, ενίσχυση δείκτη PMI τον Ιούλιο

Βελτίωση οικονομικού κλίματος, ενίσχυση δείκτη PMI τον Ιούλιο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aισιόδοξα μηνύματα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας στέλνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με βάση τα στοιχεία τόσο της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, όσο και της έρευνας για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τον μήνα Ιούλιο, ο οποίος καταγράφει την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούλιο κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015, καταγράφοντας σημαντική ενίσχυση (στις 98,2 μονάδες από 94), εξέλιξη που –όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ– προμηνύει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι το α΄ τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%.Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η βελτίωση στις κατασκευές, κυρίως όσον αφορά τα δημόσια έργα, ενώ οι υπόλοιποι τομείς εμφανίζουν μικρές, θετικές ή αρνητικές, διακυμάνσεις, ανάλογα με τη δυναμική των επιμέρους κλάδων τους.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ διαπιστώνει σταδιακή άμβλυνση της απαισιοδοξίας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, εξέλιξη που αποδίδει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την εκταμίευση μέρους της δόσης της χρηματοδοτικής υποστήριξης από τους εταίρους και στην ενίσχυση της πεποίθησης πως το πρόγραμμα κινείται εντός τροχιάς, έστω και με καθυστερήσεις. Στην πλευρά της προσφοράς, η βελτίωση των προσδοκιών φαίνεται πως συνδέεται και με τη δυναμική του τουρισμού από το εξωτερικό, αλλά και με τη βελτίωση των επιδόσεων εξαγωγικών κλάδων της οικονομίας λόγω και της ταχύτερης μεγέθυνσης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους. Η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι αποτέλεσμα κυρίως λιγότερο αρνητικών προβλέψεων για την ανεργία στο επόμενο διάστημα, καθώς φαίνεται να διαμορφώνονται συνθήκες κανονικότητας στην εικόνα της οικονομίας, με σχετική ενίσχυση και των επενδύσεων.

Βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Ιούλιο για δεύτερο συνεχή μήνα, αν και με οριακό ρυθμό ανάπτυξης, καταγράφει στο μεταξύ η πρόσφατη μέτρηση του δείκτη PMI. Η βελτίωση ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής για δεύτερο συνεχή μήνα, με τον εντονότερο μάλιστα ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2015. Η αύξηση της παραγωγής ήταν αντίστοιχη με την άνοδο της απασχόλησης για τρίτο συνεχή μήνα, ενώ αντίθετα ο όγκος νέων εργασιών που έλαβαν οι Ελληνες κατασκευαστές ήταν αμετάβλητος τον Ιούλιο, μετά την αύξηση που κατέγραψε για πρώτη φορά σε διάστημα 10 μηνών τον Ιούνιο. Η εμπιστοσύνη των εταιρειών ήταν επίσης ένα θετικό χαρακτηριστικό της τελευταίας έρευνας, καθώς κατέγραψε υψηλό 39 μηνών. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα επίπεδα αισιοδοξίας των επιχειρήσεων τον Ιούλιο, σχετικά με την αύξηση της παραγωγής τους επόμενους 12 μήνες, ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή