Με δόσεις πιστωτικών καρτών πληρώθηκαν φόροι 170 εκατ.

Με δόσεις πιστωτικών καρτών πληρώθηκαν φόροι 170 εκατ.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω πιστωτικών καρτών πλήρωσαν τον φόρο εισοδήματος τον Ιούλιο χιλιάδες φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι χρησιμοποίησαν τις πιστωτικές τους κάρτες για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 12 ή και λιγότερες δόσεις, «ρυθμίζοντας» μέσω του τραπεζικού συστήματος οφειλές προς την εφορία ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο κατά 10% σε σχέση με το 2016 και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να αυξηθεί περαιτέρω.

Υπολογίζουν, μάλιστα, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας το ποσό που θα πληρωθεί μέσω πιστωτικών καρτών να ξεπεράσει κατά πολύ τα 500 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι αδυνατώντας να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αλλά και τους υπόλοιπους φόρους, αναγκάζονται να κάνουν χρήση των πιστωτικών καρτών έτσι ώστε να καταβάλλουν τον φόρο εισοδήματος σε 9 έως 12 δόσεις, όπως επίσης και τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (που καταβάλλεται στο Δημόσιο σε πέντε δόσεις).

Για παράδειγμα, κάποιος που καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 1.500 ευρώ μπορεί να εξοφλήσει σε 9 άτοκες δόσεις, ή σε 12 άτοκες δόσεις, πληρώνοντας μηνιαίως 166 ευρώ ή 125 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία αυτή άτοκα, εφόσον η μηνιαία δόση καταβάλλεται εντός της προθεσμίας, ενώ αντίθετα εάν κάποιος κάνει χρήση της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών και επιχειρήσει να πληρώσει τον φόρο σε 12 δόσεις θα πληρώσει και τους σχετικούς τόκους που ορίζει η νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο του Δημοσίου ανέρχεται στο 8,76%. Επίσης στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης επιβάλλεται προσαύξηση 15% επί της δόσης, ενώ αν ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να πληρώσει δύο δόσεις η ρύθμιση χάνεται και γίνεται ληξιπρόθεσμος οφειλέτης. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να κινηθούν διαδικασίες κατασχέσεων (για οφειλές άνω των 500 ευρώ) και δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Αντιθέτως, εάν οι φόροι πληρωθούν μέσω πιστωτικών καρτών ακόμα και αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί απλώς με τους σχετικούς τόκους που προβλέπει η κάρτα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή