Αλλαγές στο μοντέλο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

Αλλαγές στο μοντέλο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tις προωθούμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, με βασικότερες τη διασφάλιση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας και ευελιξίας της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και του μοντέλου των συμβάσεων παραχώρησης, αναμένεται να παρουσιάσει στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου στο σκέλος του μοντέλου των συμβάσεων παραχώρησης προσεγγίζει με επιφυλάξεις η αγορά, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο έχει καταφέρει να προσεγγίσει μεγάλες πολυεθνικές όπως η ExxonMobil, η Τotal, η Repsol και η Edison. Στις προθέσεις του υπουργείου φαίνεται να είναι η ενεργότερη ανάμειξη του Δημοσίου. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ενσωματώνει και τους δύο τύπους συμβάσεων που ακολουθούνται διεθνώς, δηλαδή τόσο της εκμίσθωσης όσο και της συμμετοχής στην παραγωγή από ένα ύψος και πάνω.

Το υπουργείο Ενέργειας φέρεται να προχωράει στην ενίσχυση του δεύτερου μοντέλου της συμμετοχής στην παραγωγή, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ανησυχούν όχι τόσο γι’ αυτό καθαυτό το μοντέλο όσο για τα σήματα αστάθειας του επενδυτικού περιβάλλοντος που εκπέμπει.

Αντιθέτως η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας για την ΕΔΕΥ θα διευκολύνει το δύσκολο και πολύπλοκο έργο που έχει μπροστά της η εταιρεία τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σημερινό πλαίσιο δυσκολεύει ακόμη και τη στελέχωση της ΕΔΕΥ με το απαιτούμενο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Οι προωθούμενες αλλαγές από το υπουργείο Ενέργειας προβλέπουν επίσης πιο σύντομες διαδικασίες διαγωνισμών για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη αναμένεται να συζητηθεί και η ενεργοποίηση της λειτουργίας του ταμείου γενεών που είχε θεσπιστεί επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη και που προβλέπει την αξιοποίηση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για την ενίσχυση του ασφαλιστικού, κατά το νορβηγικό μοντέλο.

Ο κ. Σταθάκης αναμένεται, τέλος, να ενημερώσει το ΚΥΣΟΙΠ για τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και την έναρξη των νέων διαγωνισμών που προκάλεσε η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-Total και ΕxxonMobil για την περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και η Energean για την περιοχή του Ιονίου. Η δημοσιοποίηση των σχετικών προκηρύξεων αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή