Καμία αλλαγή στο μοντέλο παραχώρησης περιοχών για υδρογονάνθρακες

Καμία αλλαγή στο μοντέλο παραχώρησης περιοχών για υδρογονάνθρακες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία ανατροπή ως προς το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δεν φέρνει επί του παρόντος, τουλάχιστον, η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που προωθεί η κυβέρνηση.

Αυτό προκύπτει σαφώς από την επίσημη ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης για τις αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Η απόφαση αφήνει, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του υφιστάμενου μοντέλου για το μέλλον, κάτι που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που έφεραν την κυβέρνηση να έχει εξετάσει την τροποποίησή του στην κατεύθυνση της ενεργότερης συμμετοχής του Δημοσίου ακόμη και με το δικαίωμα άμεσης συμμετοχής στις κοινοπραξίες που παραχωρούνται περιοχές για έρευνα με τη σύσταση νέας εταιρείας. Διαπιστώνεται τελικά ότι το αρμόδιο υπουργείο έκανε αποδεκτές εισηγήσεις από αρμόδιους φορείς για τη μη ρεαλιστικότητα στην παρούσα φάση του εν λόγω μοντέλου, εξέλιξη που έφερε ανακούφιση στους επενδυτές, εγχώριους και ξένους που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

«Σχετικά με τα είδη των συμβάσεων παραχώρησης των προς έρευνα περιοχών, παραμένουν σε ισχύ οι τύποι παραχώρησης που προβλέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τόσο η Σύμβαση Μίσθωσης (Lease Αgreement) όσο και η Σύμβαση Διάθεσης της Παραγωγής (Production Share Agreement – PSA), όμως σε αυτή τη συγκυρία ως ο πλέον ενδεδειγμένος προκρίνεται ο τύπος της Σύμβασης Μίσθωσης» αναφέρει η ανακοίνωση της αντιπροεδρίας. Αναφέρει επίσης ότι προγραμματίζονται η άμεση αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου με βασικούς στόχους την αλλαγή της προκήρυξης-πρόσκλησης, η βελτίωση του Model Agreement και η επιτάχυνση των διαδικασιών επιλογής του αναδόχου, εντός του 2017. Επιπλέον, προωθείται η αναβάθμιση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε επίσης τη συγκρότηση ολιγομελούς ομάδας εργασίας, υπό τον συντονισμό του υπουργού Ενέργειας με σκοπό την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για την ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης των Γενεών (ΕΛΚΑΓ). Ο εν λόγω λογαριασμός είχε θεσπιστεί επί υπουργίας Μανιάτη για την αξιοποίηση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες προς ενίσχυση του ασφαλιστικού.

Αναπτυξιακή Τράπεζα

Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε χθες τη σύσταση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ). Η ΕΑΤ θα είναι δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Θα λάβει τη μορφή χρηματοδοτικού μηχανισμού-ομπρέλα και πιο συγκεκριμένα θα ιδρυθεί μια Α.Ε. Συμμετοχών («Holding Company») ως μητρική. Σε αυτή θα κληθούν να συμμετάσχουν ή να συνεργαστούν φορείς του Δημοσίου με χρηματοδοτική ικανότητα ή αναπτυξιακό ρόλο, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθούν η συνεργασία ή και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο διεθνών χρηματοδοτικών φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή