Μείωση κατά 1,6 δισ. του ΕLA που διαμορφώθηκε στα 38,9 δισ.

Μείωση κατά 1,6 δισ. του ΕLA που διαμορφώθηκε στα 38,9 δισ.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA προς τις εγχώριες τράπεζες, κατά 1,6 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Αναλυτικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στο αίτημα της ΤτΕ για τη μείωση του ορίου του ELA στα 38,9 δισ. ευρώ από 40,5 δισ. ευρώ που ήταν πριν.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,6 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, νοικοκυριών και επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση κατά 1,09 δισ. ευρώ, σε συνέχεια αύξησης κατά 638 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Ετσι στο τέλος Ιουνίου οι καταθέσεις νοικοκυριών – επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 120,4 δισ. ευρώ έναντι 119,4 δισ. ευρώ τον Μάιο. Παράλληλα, η ρευστότητα ενισχύεται και από την αύξηση των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά (repos). Η βελτίωση των συνθηκών και η αύξηση των καταθέσεων ήρθαν με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία απομάκρυνε την αβεβαιότητα και την ανησυχία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Mαΐου το όριο άντλησης ρευστότητας μέσω ELA ήταν στα 45,3 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει μειωθεί κατά 6,4 δισ. ευρώ σε διάστημα δυόμισι μηνών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης και τη συνέχιση της βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας είναι απαραίτητη η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην επιτάχυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Σημειώνεται ότι παρά την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, αυτές παραμένουν καθηλωμένες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή