Υπερωρίες για να βγουν 63.000 συντάξεις σε δύο μήνες

Υπερωρίες για να βγουν 63.000 συντάξεις σε δύο μήνες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να εκδοθούν 63.000 συντάξεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου, κάτω από το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές για τη χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ από το δανειακό πρόγραμμα, το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στη δημιουργία 100 κλιμακίων, ομάδων και υποομάδων που θα δουλεύουν για αυτό, εκτός νομίμου ωραρίου τους.

Στα κλιμάκια αυτά, που θα συγκροτηθούν με απόφαση του διοικητή του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξη, θα συμμετέχουν υπάλληλοι του φορέα που υπηρετούν στα τμήματα ανακεφαλαίωσης χρόνων ασφάλισης, ελέγχου καταβολής εισφορών και εκκαθάρισης των συντάξεων που εκκρεμούν. Το φιλόδοξο αυτό χρονοδιάγραμμα, με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και υποχρεωτικές εκθέσεις προόδου ανά μήνα, προβλέπεται σε υπουργική απόφαση που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος. Ερχεται, δε, να προστεθεί στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων, για παροχή κινήτρου απόδοσης, το οποίο θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 250 ευρώ, ώστε οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να απασχολούνται αποκλειστικά με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων και εκτός ωραρίου. Αλλωστε, οι στόχοι που τίθενται αφορούν τόσο την εργασία εκτός ωραρίου, όσο και την πρωινή τους απασχόληση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η αναγκαία υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το κόστος του όλου εγχειρήματος αλλά και τις κλιμακωτές πρόσθετες παροχές, ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά από τον στόχο ήταν η απόδοση του κάθε υπαλλήλου.

Αναλυτικά, η απόφαση θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ανά κλιμάκιο και υπάλληλο, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα συντάσσονται εκθέσεις προόδου, με την πρώτη να ορίζεται για τις 30 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, και συγκεκριμένα για την περίοδο Ιούλιος – Σεπτέμβριος πρέπει να έχουν εκδοθεί 63.000 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης, ήτοι 21.000 αιτήσεις τον μήνα. Για την ίδια περίοδο, ο στόχος πληρωμής οριστικών αποφάσεων ορίζεται σε 56.000.

Βέβαια, ο Ιούλιος φαίνεται πως ήδη έχει χαθεί, γεγονός που συνηγορεί στο ότι κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, εν μέσω δηλαδή της… θερινής ραστώνης και των αδειών, πρέπει να εκδοθεί ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων. Η απόφαση, πάντως, προβλέπει και δυνατότητα επανακαθορισμού των στόχων, από το κλιμάκιο διοίκησης του έργου, στο οποίο θα συμμετέχουν ο διοικητής και οι υποδιοικητές του ΕΦΚΑ και το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό και τον έλεγχο λειτουργίας των υπόλοιπων ομάδων.

Κεντρικός στόχος της λειτουργίας των κλιμακίων είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, ώστε να απομείνουν 70.000 περιπτώσεις συντάξεων για να απονεμηθούν το 2018. Τα κλιμάκια θα λειτουργήσουν επί έξι μήνες, με δυνατότητα παράτασης.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι η έκτακτη επιχορήγηση που διατίθεται από το δανειακό πρόγραμμα για να «ξεκολλήσουν» οι απονομές συντάξεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις εκκρεμούν ακόμη και για 4 χρόνια, είναι 860 εκατ. ευρώ συν επιπλέον 325 εκατ. ευρώ, με τον χρόνο εκκαθάρισης του συνόλου των αιτήσεων να φθάνει, πλέον, έως τις 30/06/2018. Βέβαια, προβλέπεται επίσης ότι για κάθε ένα ευρώ από την επιχορήγηση, ο ΕΦΚΑ πρέπει πλέον να πληρώνει 50 λεπτά από τα διαθέσιμά του, προκειμένου να καταβάλει τις νέες συντάξεις. Παραμένει, δε, η πρόβλεψη, εάν δεν απορροφώνται τα χρήματα εντός χρονοδιαγράμματος, να επιστρέφονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή