Το παρασκήνιο και η μοιρασιά για το πενταετές ελληνικό ομόλογο

Το παρασκήνιο και η μοιρασιά για το πενταετές ελληνικό ομόλογο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας διαχείρισης ομολόγων συμμετείχαν στην έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου. Οπως γίνεται γνωστό τώρα, η προεργασία για να διασφαλισθεί η συμμετοχή των διεθνών διαχειριστών στην πρώτη απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, μετά τον Απρίλιο του 2014, είχε πραγματοποιηθεί το τριήμερο 11 – 13 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Στη βρετανική πρωτεύουσα βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των διεθνών επενδυτικών οίκων και είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει συμμετοχή των ξένων οίκων, οι οποίοι θα πρόσφεραν «φρέσκο χρήμα» για την αγορά του 5ετούς ελληνικού ομολόγου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αγοραστές του ελληνικού ομολόγου ήταν οι οίκοι της Pimco, της Graylock, της JP Morgan, της BlackRock και της Invesco. Οπως αποκαλύφθηκε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, οι διαχειριστές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ και την Αγγλία ήταν στην πλειονότητά τους οι επενδυτές που αγόρασαν μετρητοίς το νέο 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε από τη χώρα μας.

Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες, σε ποσοστό 74%, αποτέλεσαν την πλειονότητα μεταξύ των επενδυτών που αντάλλαξαν τους τίτλους από την προηγούμενη έκδοση που λήγει στις 17 Απριλίου 2019. Ουσιαστικά, υπήρξε ισορροπία μεταξύ των μετρητών και της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων για την έκδοση των 3 δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα.

Η μοιρασιά

Ειδικότερα, την ανταλλαγή των παλιών τίτλων (που λήγουν το 2019) με νέους επέλεξαν κάτοχοι ομολόγων ύψους 1,574 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, σε μετρητά, δηλαδή το «νέο χρήμα», αντιστοιχεί το 1,425 δισ. ευρώ, με το 46% να είναι διαχειριστές κεφαλαίων, το 36% hedge funds και τις τράπεζες να καλύπτουν το 13%.

Το κουπόνι του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375%, ενώ το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95%, αντίστοιχα.

Είναι σημαντικό, επίσης, ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειονότητα αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας τον στόχο του ελληνικού ομολόγου. Οι πρώτες τιμές διαπραγμάτευσης του νέου ομολόγου διαμορφώθηκαν με τιμή αγοράς τα 99,55 λεπτά και τιμή πώλησης τα 99,65 λεπτά και τη μέση απόδοση να ανέρχεται στο 4,44% (συνεδρίαση Πέμπτης 27 Ιουλίου). Σε έκθεσή του ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος Barclays αναμένει ότι η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα θα δοθεί αργότερα εντός του έτους ή το επόμενο.

Η Barclays δεν αναμένει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα παρασχεθούν από την Ευρώπη πριν από τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου). Θεωρεί, επίσης, ότι οι συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αποτελούν επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριλάβει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα στο QE, κάτι το οποίο η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι θα συμβεί το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή