Αφετηρία για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα η επιστροφή στις αγορές

Αφετηρία για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα η επιστροφή στις αγορές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των συνθηκών και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης για τη χώρα, την οικονομία και το πιστωτικό σύστημα, εκτιμούν την επιστροφή στις αγορές επιτελικά στελέχη τραπεζών.

Το σημαντικό, τονίζουν, είναι ότι έπειτα από τρία χρόνια απομόνωσης, η Ελλάδα κατόρθωσε και πάλι να αντλήσει χρήματα, μέσω ομολογιακής έκδοσης. Η επιστροφή στις αγορές αποτελεί επιτυχία, ωστόσο στην ουσία είναι μόνο η αφετηρία της προσπάθειας επαναφοράς της χώρας στην κανονικότητα. Για να έχει νόημα και να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάκαμψη της χώρας, πρέπει να συνδεθεί με την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Αν η κυβέρνηση παρερμηνεύσει την επιτυχία της έκδοσης ως λύση των προβλημάτων και θεωρήσει ότι από εδώ και πέρα εύκολα θα βρίσκει πρόθυμους να δανείζουν, τότε γρήγορα θα έρθει μια νέα και πολύ ανώμαλη προσγείωση.

Αν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας, νέες προσπάθειες «επαναδιαπραγμάτευσης» και αδράνεια στις ιδιωτικοποιήσεις, τότε όχι μόνο θα χαθεί η θετική τάση που διστακτικά σχηματίζεται, αλλά η αβεβαιότητα θα επανέλθει προκαλώντας πιέσεις στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα ακριβώς όπως συνέβη στο πρώτο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι οι αρχικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας το 2017 έφταναν το 2,7%, αλλά ανατράπηκαν, εξαιτίας των επιπτώσεων που προκάλεσαν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης.

Επιπλέον, ένα νέο πισωγύρισμα (κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια) αυτή τη φορά μπορεί να έχει πολύ σοβαρότερες και ευρύτερες επιπτώσεις, δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης των τραπεζών. Το ΔΝΤ αμφισβήτησε ανοικτά τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, χαρακτηρίζοντας τις εκτιμήσεις ιδιαίτερα αισιόδοξες, ζήτησε επίσπευση των stress tests και επανέλαβε την εκτίμηση ότι οι τράπεζες χρειάζονται πρόσθετη κεφαλαιακή ένεση 10 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, ωστόσο, και όπως είναι αναμενόμενο, δεν συμμερίζονται την άποψη του ΔΝΤ. Οπως σημειώνουν, ο στόχος τους για μείωση των «κόκκινων» δανείων για το 2017 θα επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία και παρά την αβεβαιότητα που επικράτησε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους του 2018, επισημαίνουν ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξωδικαστικός κ.λπ.) θα δώσει περισσότερες δυνατότητες και ευελιξία στις τράπεζες, για να πετύχουν τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων.

Οι επιτελείς των τραπεζών εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στο stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ το 2018. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ πραγματοποιεί προγραμματισμένο αναλυτικό επιτόπιο έλεγχο των χαρτοφυλακίων με τα δάνεια των εγχώριων τραπεζών. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχετικός έλεγχος σε δύο συστημικές τράπεζες, ενώ το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί και στις άλλες δύο. Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ μπορεί να διαψευστούν μόνο μέσω της μεγάλης βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, κάτι που προϋποθέτει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Οι τράπεζες στέκονται, κατά κύριο λόγο, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση του κλίματος και της εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητα για την επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή πορεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή