Η ελεύθερη κατασκήνωση «διώχνει» τους τουρίστες και από τα κάμπινγκ

Η ελεύθερη κατασκήνωση «διώχνει» τους τουρίστες και από τα κάμπινγκ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθοδική τροχιά επέστρεψαν τον Ιούλιο οι αφίξεις των ξένων τουριστών στα κάμπινγκ της χώρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Κάμπινγκ Κώστα Παπαδόπουλο.

Η μείωση των αφίξεων αποδίδεται στην έξαρση του φαινομένου της ελεύθερης κατασκήνωσης, η οποία, παρότι απαγορεύεται, δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς από τις αρμόδιες αρχές, όπως επισημαίνει. Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα των επιχειρήσεων και κατ’ επέκτασιν του κράτους, να αυξάνονται οι κίνδυνοι για ατυχήματα και για την εκδήλωση πυρκαγιών και να υποβαθμίζεται το περιβάλλον.

Ο επικεφαλής του κλάδου των κάμπινγκ επισημαίνει ότι τον προηγούμενο μήνα κινήθηκαν σε αρνητικό πεδίο οι αφίξεις, κυρίως, από τη γερμανική και τη γαλλική αγορά, ενώ αυξητική ήταν η κίνηση από την αυστριακή, την ιταλική και την ολλανδική αγορά. Η κάμψη ήρθε τον Ιούλιο, έπειτα από μια ανοδική τάση που καταγράφηκε στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Πέρυσι για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών στα ελληνικά κάμπινγκ περιορίστηκε στις 196.519 από 210.151 το ίδιο διάστημα το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οι ξένοι τουρίστες πραγματοποίησαν στο εννεάμηνο πέρυσι 770.806 διανυκτερεύσεις, έναντι 782.981 διανυκτερεύσεων το 2015.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, στην Ελλάδα λειτουργούν 297 κάμπινγκ τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 80.738 άτομα. Από το σύνολο των κάμπινγκ, 27 κατατάσσονται στην κατηγορία των 4 αστέρων, 39 στην κατηγορία των 3 αστέρων, 221 στην κατηγορία των 2 αστέρων και 10 στην κατηγορία του 1 αστεριού. Την πρώτη θέση σε αριθμό κάμπινγκ (71) έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθεί στη δεύτερη θέση (59) η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης, 11 κάμπινγκ λειτουργούν στην Αττική, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, επισκέπτονται ξένοι τουρίστες που ενδιαφέρονται να συνδυάσουν τις διακοπές τους στην Αθήνα με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνολικός αριθμός των κάμπινγκ είναι πολύ μικρός, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τη Σουηδία, η οποία, παρά τις χειρότερες καιρικές συνθήκες, διαθέτει περίπου 1.000 κάμπινγκ. Εκεί, όμως, προσθέτει, γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε σχέση με την ελεύθερη κατασκήνωση, με αποτέλεσμα τη λειτουργία των νόμιμων επιχειρήσεων χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή