Χαλάρωση capital controls, αλλά μείωση ετήσιου ποσού ανάληψης

Χαλάρωση capital controls, αλλά μείωση ετήσιου ποσού ανάληψης

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χαλάρωση των capital controls, μέσω… μείωσης του ετήσιου ποσού καταθέσεων που μπορούν να αποσύρουν οι δικαιούχοι, προχωρεί η κυβέρνηση.

Από 1η Σεπτεμβρίου, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η «χαλάρωση», οι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν σωρευτική ανάληψη καταθέσεων ύψους 1.800 ευρώ ανά μήνα. Μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες για διάστημα δύο εβδομάδων, επιτρέποντας στους πολίτες να πραγματοποιούν ανάληψη κάθε δεύτερη Παρασκευή μέχρι 840 ευρώ. Η επέκταση της περιόδου σωρευτικής ανάληψης που θα πραγματοποιηθεί διευκολύνει τις συναλλαγές, ωστόσο σε ετήσια βάση το ύψος των καταθέσεων που μπορεί να κάνει ανάληψη ο δικαιούχος όχι μόνο δεν αυξάνεται αλλά μειώνεται σε 21.600 ευρώ (1.800 ευρώ x 12 μήνες) έναντι 21.840 ευρώ (840 ευρώ x 26 εβδομάδες) μέχρι τώρα.

Μάλιστα με βάση το αρχικό όριο, των 60 ευρώ ημερησίως, που επιβλήθηκε το καλοκαίρι του 2015, σε ετήσια βάση οι πολίτες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αναλήψεις ύψους 21.900 ευρώ. Με άλλα λόγια, η χαλάρωση των περιορισμών την τελευταία διετία έχει οδηγήσει σε… μείωση κατά 300 ευρώ του ύψους των καταθέσεων που μπορούν να αποσύρουν οι δικαιούχοι. Ωστόσο, το αρχικό όριο των 60 ευρώ δεν μπορούσε να μεταφερθεί από ημέρα σε ημέρα: αν κάποια μέρα δεν πραγματοποιείτο ανάληψη, ο δικαιούχος δεν μπορούσε την επομένη να ζητήσει 120 ευρώ. Ετσι τώρα το συνολικό ετήσιο ποσό μπορεί να είναι λίγο χαμηλότερο, ωστόσο η επέκταση της δυνατότητας σωρευτικής ανάληψης διευκολύνει ουσιαστικά τις συναλλαγές και ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Επίσης, διευκολυντικές είναι και οι ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η κίνηση είναι θετική και θα οδηγήσει σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, που ήρθε έπειτα από διαβούλευση με την Τράπεζα της Ελλάδος, παραμένει σε ισχύ η εξαίρεση των απαγορεύσεων και περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών για το 100% του «φρέσκου» χρήματος, δηλαδή καταθέσεις που επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, η επέκταση του ορίου σωρευτικής ανάληψης αφορά επίσης τους περιορισμούς για τις αναλήψεις ξένων νομισμάτων στην Ελλάδα αλλά και τη χρήση της χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες:

• Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

• Επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες.

• Επιτρέπεται από εργαζόμενο το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης τού καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.

• Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρούν ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.

• Εξουσιοδοτημένο πρόσωπο των ναυτιλιακών εταιρειών δύναται να μεταφέρει στο εξωτερικό για τις ανάγκες του πλοίου το ανωτέρω ποσό των μετρητών, ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Για σημαντικό βήμα άρσης των περιορισμών κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών

Σε άγνοια του ζητήματος απέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με την υπουργική απόφαση για τα capital controls. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα υποστήριξε ότι η υπουργική απόφαση είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων και πρόκειται για αποτέλεσμα της αλλαγής κλίματος στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ως προς το περιεχόμενο της απόφασης και ειδικά ως προς το σκέλος που αφορά τη δυνατότητα ανάληψης 1.800 ευρώ ανά μήνα και κωδικό πελάτη, το υπουργείο αναφέρει πως «κρίθηκε ότι αυτό θα ήταν πιο εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη από ένα συνεχώς αυξομειούμενο μηνιαίο ποσό». Επισημαίνει δε ότι «η αναπροσαρμογή του χρονικού διαστήματος σωρευτικού ορίου ανάληψης μετρητών σε μηνιαία βάση έγινε με σκοπό να προσαρμοστούν οι επιτρεπόμενες αναλήψεις μετρητών με τον μηνιαίο κύκλο της οικονομίας, δεδομένου ότι οι καταβολές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων γίνονται συνήθως σε μηνιαία βάση». Επιπλέον, αναφέρει ότι η χρήση καρτών και ηλεκτρονικών πληρωμών έχει αυξηθεί σημαντικά και συνεπώς υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση των επιθυμούμενων συναλλαγών.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι έχει καταρτίσει και δημοσιεύσει οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για την απελευθέρωση των κεφαλαιακών περιορισμών και η πορεία προς αυτή συνεχίζεται με τον ίδιο μεθοδικό τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή