Αυξήθηκαν κατά 11,8% οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο

Αυξήθηκαν κατά 11,8% οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο (11,8%) έκλεισε και ο Ιούνιος του 2017 για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς σχεδόν σε όλες τις βασικές κατηγορίες αγαθών καταγράφηκε βελτίωση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, που έφτασε ακόμη και το 51%. Έτσι, στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση 18,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.

Οι εξαγωγείς αποδίδουν τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών στην αξιοποίηση από τις ελληνικές επιχειρήσεις της θετικής συγκυρίας που προκάλεσε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών συνέβαλε στην οριακή μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούνιο, όμως σε επίπεδο εξαμήνου καταγράφεται αύξηση του συγκεκριμένου μεγέθους κατά 20,7%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιούνιο του 2017 ανήλθε σε 2,38 δισ. ευρώ έναντι 2,13 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 11,8%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 10,7%.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), προκύπτει ότι σε εννέα από τις δέκα βασικές κατηγορίες προϊόντων οι εξαγωγές αυξήθηκαν από 1,4% (στο ελαιόλαδο) έως 51,3% (στα ποτά και προϊόντα καπνού). Κατά 43,3% αυξήθηκαν οι εξαγωγές πρώτων υλών, κατά 24,8% των χημικών, κατά 23,9% των λεγόμενων εμπιστευτικών προϊόντων (πρόκειται για προϊόντα που προστατεύονται από πατέντα, όπως κάποια συστήματα λογισμικού, όπλα κ.ά.), κατά 16,9% των πετρελαιοειδών, κατά 14,7% των διάφορων βιομηχανικών προϊόντων, κατά 12,8% των κατεξοχήν βιομηχανικών προϊόντων και κατά 2,7% οι εξαγωγές των τροφίμων – ζώντων ζώων. Μείωση της τάξης του 7% κατέγραψε μόνο μία κατηγορία, αυτή των μηχανημάτων.

Αύξηση, αν και μικρότερη, κατέγραψαν και οι εισαγωγές τον Ιούνιο του 2017. Η αύξηση σε ετήσια βάση ήταν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 6,5%, ενώ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, είναι 3,9%. Ως εκ τούτου το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε ελαφρώς τον Ιούνιο του 2017 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016, κατά 0,9%. Μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε τον Ιούνιο του 2017 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016 κατά 4,1%. Σε επίπεδο, ωστόσο, εξαμήνου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει διευρυνθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 διαμορφώθηκε σε 11,59 δισ. ευρώ έναντι 9,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016, καταγράφοντας αύξηση 20,7%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, κατά 16,2%.

Την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να υποκατασταθούν οι εισαγωγές. Η ίδια επεσήμανε ότι τώρα καθίσταται πλέον περισσότερο αναγκαία από ποτέ η χάραξη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την εξωστρέφεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή