ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν κατά 11,8% οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο

08s18_eisag-exag

Με άνοδο (11,8%) έκλεισε και ο Ιούνιος του 2017 για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς σχεδόν σε όλες τις βασικές κατηγορίες αγαθών καταγράφηκε βελτίωση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, που έφτασε ακόμη και το 51%. Έτσι, στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση 18,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.

Οι εξαγωγείς αποδίδουν τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών στην αξιοποίηση από τις ελληνικές επιχειρήσεις της θετικής συγκυρίας που προκάλεσε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών συνέβαλε στην οριακή μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούνιο, όμως σε επίπεδο εξαμήνου καταγράφεται αύξηση του συγκεκριμένου μεγέθους κατά 20,7%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιούνιο του 2017 ανήλθε σε 2,38 δισ. ευρώ έναντι 2,13 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 11,8%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 10,7%.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), προκύπτει ότι σε εννέα από τις δέκα βασικές κατηγορίες προϊόντων οι εξαγωγές αυξήθηκαν από 1,4% (στο ελαιόλαδο) έως 51,3% (στα ποτά και προϊόντα καπνού). Κατά 43,3% αυξήθηκαν οι εξαγωγές πρώτων υλών, κατά 24,8% των χημικών, κατά 23,9% των λεγόμενων εμπιστευτικών προϊόντων (πρόκειται για προϊόντα που προστατεύονται από πατέντα, όπως κάποια συστήματα λογισμικού, όπλα κ.ά.), κατά 16,9% των πετρελαιοειδών, κατά 14,7% των διάφορων βιομηχανικών προϊόντων, κατά 12,8% των κατεξοχήν βιομηχανικών προϊόντων και κατά 2,7% οι εξαγωγές των τροφίμων – ζώντων ζώων. Μείωση της τάξης του 7% κατέγραψε μόνο μία κατηγορία, αυτή των μηχανημάτων.

Αύξηση, αν και μικρότερη, κατέγραψαν και οι εισαγωγές τον Ιούνιο του 2017. Η αύξηση σε ετήσια βάση ήταν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 6,5%, ενώ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, είναι 3,9%. Ως εκ τούτου το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε ελαφρώς τον Ιούνιο του 2017 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016, κατά 0,9%. Μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε τον Ιούνιο του 2017 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016 κατά 4,1%. Σε επίπεδο, ωστόσο, εξαμήνου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει διευρυνθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 διαμορφώθηκε σε 11,59 δισ. ευρώ έναντι 9,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016, καταγράφοντας αύξηση 20,7%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, κατά 16,2%.

Την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να υποκατασταθούν οι εισαγωγές. Η ίδια επεσήμανε ότι τώρα καθίσταται πλέον περισσότερο αναγκαία από ποτέ η χάραξη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την εξωστρέφεια.