Ηλεκτρονικός φάκελος για όλες τις επιχειρήσεις από το 2019

Ηλεκτρονικός φάκελος για όλες τις επιχειρήσεις από το 2019

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη εικόνα όχι μόνο για τις άδειες που διαθέτει μια επιχείρηση, αλλά και για τους ελέγχους που έχουν γίνει σε αυτή, θα μπορεί να έχει η δημόσια διοίκηση με ένα απλό κλικ στον υπολογιστή. Το νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας βάσει προδιαγραφών που έχει καθορίσει η Παγκόσμια Τράπεζα, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το 2019. Η πρωτοβουλία αυτή, όσο και η νομοθεσία για το πλαίσιο ελέγχων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν σημαντικά το επιχειρείν στη χώρα, καθώς, εάν βεβαίως, υλοποιηθούν, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες της «Κ» από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που σχεδιάζεται για να εξυπηρετήσει τη νέα απλοποιημένη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, όπως αυτή θεσπίστηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου με τον νόμο 4442/2016, θα εξυπηρετεί σειρά άλλων λειτουργιών. Συγκεκριμένα μέσω αυτού θα γίνονται και όλες οι μεταβολές των αδειοδοτήσεων, ενώ θα καταχωρίζονται στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε επιχείρησης, όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει σε αυτήν, όχι μόνο για την αδειοδότησή της, αλλά και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της. Θα καταχωρίζεται ο χρόνος που έγινε ο έλεγχος, από ποια ελεγκτική αρχή πραγματοποιήθηκε και τα ευρήματα αυτού. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν διπλοί και άσκοποι συχνά έλεγχοι, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα έχουν μια πιο σαφή εικόνα για το εάν μια επιχείρηση έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις τους ή ακόμη και εάν έχει καταβάλει τυχόν πρόστιμα. Μάλιστα οι διάφορες ελεγκτικές αρχές θα μπορούν μέσω αυτού του συστήματος να έχουν άμεση, αυτόματη επικοινωνία.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια. Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έχει ήδη συνάψει σχετικό σύμφωνο συνεργασίας με την Κοινωνία της Πληροφορίας και πριν από το καλοκαίρι του 2018 εκτιμάται ότι θα έχει ανατεθεί στον ανάδοχο που θα έχει αναδειχθεί ύστερα από διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι για τις ανάγκες λειτουργίας της απλούστερης φάσης του νέου συστήματος αδειοδότησης λειτουργίας επιχειρήσεων, δηλαδή για την απλή γνωστοποίηση έναρξης που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που αφορούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα τουριστικά καταλύματα και πισίνες εντός αυτών, τις μεταποιητικές δραστηριότητες τροφίμων και ποτών και τα κέντρα αποθήκευσης και διανομής έχει φτιαχτεί μια πιο απλή ηλεκτρονική πλατφόρμα στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, στην οποία η πρόσβαση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.notifybusiness.gov.gr. Η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία στις 6 Ιουνίου 2017 και μέσα σε έναν μήνα αξιοποιήθηκε από 4.760 επιχειρήσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (από 3.229 επιχειρήσεις).

Μέχρι τα τέλη του 2018 θα ακολουθήσει η νομοθέτηση της απλοποίησης της αδειοδότησης για τους κλάδους των λατομείων και των logistics, ενώ θα θεσπιστεί και η οριζόντια νομοθεσία για την άδεια εγκατάστασης συνολικά στη βιομηχανία.

Ο τρίτος και τελευταίος κύκλος νομοθεσίας στο πλαίσιο της απλοποίησης αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που γίνεται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και σε συμφωνία με τους δανειστές, περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική βιομηχανία και για τα συνεργεία.

Νόμος-πλαίσιο για ενιαίους κανόνες ελέγχων

Στη θέσπιση ενιαίας μεθοδολογίας για τους ελέγχους στις επιχειρήσεις προχωρεί το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση. Ηδη το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επεξεργάζεται το σχέδιο για τον νόμο-πλαίσιο, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μες στο φθινόπωρο.

Η αρχική ιδέα της δημιουργίας ενιαίας ελεγκτικής αρχής που θα αντικαθιστούσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εγκαταλείφθηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσε προστριβές ανάμεσα στο προσωπικό και τελικά θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα έλυνε. Οι κεντρικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί σήμερα ανέρχονται σε 15, μη συμπεριλαμβανομένων σε αυτούς τις ελεγκτικές αρχές που λειτουργούν σε επίπεδο περιφερειών και δήμων. Οι ενιαίοι κανόνες ελέγχων θα θεσπισθούν με γνώμονα τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές κανονισμών ανά κλάδο και θα θεσπισθεί ενιαία μεθοδολογία ελέγχων. Για να είναι πιο αποτελεσματικό το νέο πλαίσιο θα προηγηθεί ένα ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, καθώς εντοπίζονται αλληλεπικαλύψεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT