Αύξηση 8,1% στον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας χάρη στις εξαγωγές

Αύξηση 8,1% στον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας χάρη στις εξαγωγές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερός «αιμοδότης» της ελληνικής βιομηχανίας παραμένει η αγορά εκτός συνόρων, καθώς η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2017 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016 κατά 8,1%.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 17,2%, στοιχείο που δείχνει τη συμβολή των εξαγωγών στην επιβίωση της ελληνικής βιομηχανίας. Ιδιαιτέρως εντυπωσιακή είναι η αύξηση που αφορά τον δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς εκτός Ευρωζώνης, καθώς διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2017 σε 27,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016. Η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά μόλις 1%. Αύξηση, πάντως, αν και πολύ μικρότερη, κατέγραψε και ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς, της τάξης του 2,3%.

Ο μέσος γενικός δείκτης δωδεκαμήνου Ιουλίου 2016 – Ιουνίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2015 – Ιουνίου 2016, παρουσίασε αύξηση 10,3% έναντι μείωσης 13,1% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους της βιομηχανίας, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι τον Ιούνιο του 2017 ο δείκτης κύκλου εργασιών ορυχείων – λατομείων αυξήθηκε κατά 11,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016 και ο δείκτης κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 8,1%.

Στον κλάδο των ορυχείων – λατομείων η μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν παρατηρείται στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη (287%) και στις άλλες εξορυκτικές και λατομικές δραστηριότητες (18,4%).

Αντιθέτως, καταγράφεται μείωση κατά 36,6% του κύκλου εργασιών στην εξόρυξη μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Στον κλάδο των μεταποιητικών βιομηχανιών, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του κύκλου εργασιών (20,7%) καταγράφεται στην κατηγορία των μηχανοκίνητων οχημάτων, των βασικών μετάλλων (18,2%), των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (13,2%), των κλωστοϋφαντουργικών υλών (10,1%), των βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και παρασκευασμάτων (10,1%), των μη μεταλλικών ορυκτών (9,2%), του καπνού (6,9%), των χημικών προϊόντων (6,5%).

Στη βιομηχανία τροφίμων, που έχει καθοριστικό ρόλο στην ελληνική μεταποίηση, η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στο σύνολο της αγοράς ήταν οριακή, 0,6%. Ωστόσο, στην εξωτερική αγορά παρατηρείται αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή