Πετρέλαιο και έμμεσοι φόροι οδήγησαν στην ενίσχυση του πληθωρισμού

Πετρέλαιο και έμμεσοι φόροι οδήγησαν στην ενίσχυση του πληθωρισμού

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση των διεθνών τιμών ενέργειας, η αύξηση των συντελεστών έμμεσης φορολογίας και η ανάκαμψη ορισμένων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας, είναι οι βασικές αιτίες της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε στο 1% τον Ιούλιο του 2017 έναντι -1% το 2016.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Alpha Bank, δεδομένου ότι η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστεί εντός του 2017, αλλά και με βάση την αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης, οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν. Να σημειωθεί ότι η τελευταία εκτίμηση του οργανισμού Energy Information Administration προβλέπει άνοδο της τιμής του πετρελαίου κατά 16,5% το 2017, σε μέσο επίπεδο, σε σύγκριση με το 2016. Επιπλέον η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να εκτονώσει σταδιακά τις τάσεις αποπληθωρισμού στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών. Οπως παρατηρεί στο οικονομικό της δελτίο η Alpha Bank, ήδη από τους πρώτους μήνες του 2017 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής και σε μεγαλύτερο βαθμό ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζουν αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με το 2016. Επιπλέον, η ιδιωτική κατανάλωση αλλά και οι επενδύσεις παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αύξηση κατά 1,7% και 11,2% αντίστοιχα.

Επιβαρυντικά στη διαμόρφωση του δείκτη λειτουργεί και η έμμεση φορολογία μετά και τις αυξήσεις του ΦΠΑ, σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 1,4%, κατά μέσον όρο, ενώ αν εξαιρεθεί η φορολογική επιβάρυνση, ο δείκτης διαμορφώθηκε σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο, δηλαδή σε 0,4%. Η διαφορά στον δείκτη τιμών με και χωρίς τις φορολογικές επιβαρύνσεις παραμένει σημαντική, ακόμη και αν συγκρίνουμε τους αντίστοιχους δείκτες εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας. Ετσι το πρώτο επτάμηνο του έτους ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας με σταθερούς φορολογικούς συντελεστές διαμορφώθηκε στο -0,2% και ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας στο 0,7%.

Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την εξέλιξη του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα το 2017 συγκλίνουν στην άποψη για διαμόρφωση του πληθωρισμού άνω του 1% σε μέσο επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή