Δεν ανταποκρίθηκαν στην αναβάθμιση από Fitch τα ελληνικά ομόλογα

Δεν ανταποκρίθηκαν στην αναβάθμιση από Fitch τα ελληνικά ομόλογα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρά οφέλη είχε για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων η πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την περασμένη Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017.

Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 4,62% από 4,65% που είχε βρεθεί στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ το 2ετές ομόλογο κατέγραψε απόδοση στο 3,11% από 3,15% που ήταν η απόδοση της προηγούμενης συνεδρίασης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 5,56% στη χθεσινή συνεδρίαση από 5,55% της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές ομόλογο) παρέμεινε σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στις 516 μονάδες βάσης.

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες, σε Β- από CCC που ήταν η προηγούμενη κατάταξη της Ελλάδας με θετική προοπτική ανάπτυξης. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 23 Ιουνίου 2017 η Moody’s είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε CAA2, ενώ ο τρίτος διεθνής οίκος αξιολόγησης, η Standard & Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017 είχε αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να ενέχει ρίσκο και να είναι ασταθής ως επένδυση, αλλά τουλάχιστον δεν είναι πλέον μόλις ένα βήμα μακριά από τη χρεοκοπία (default), αλλά δύο βήματα μακριά», όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτή της DZ Bank, Daniel Lenz και προσθέτει:

«Νομίζω ότι η αναβάθμιση ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτιμημένη, κι έτσι δεν υπάρχει σημαντική μείωση του spread, ωστόσο είναι πιθανό κάποιοι επενδυτές υψηλής απόδοσης να σκεφτούν τώρα μια μικρή επένδυση στην Ελλάδα».

Οπως είχε τονίσει η «Κ» και στο φύλλο της περασμένου Σαββάτου, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ακριβώς 16 μέρες μετά την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου παρουσιάζουν επιδείνωση και έχουν επιστρέψει στα επίπεδα της συνεδρίασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Η εξέλιξη αυτή σαφώς και επηρεάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θα επιθυμούσε το κόστος δανεισμού της χώρας τουλάχιστον στο 10ετές ομόλογο να έχει υποχωρήσει κάτω από το 5%. Από την ημέρα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές (26 Ιουλίου 2017) για πρώτη φορά μετά τρία χρόνια, που οι επενδυτές θα περίμεναν ένα δυναμικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα και τώρα μετά την αναβάθμιση της Fitch που θα αναμενόταν αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τους ελληνικούς τίτλους, τα ελληνικά ομόλογα αρνούνται πεισματικά να σημειώσουν βελτίωση. Αυτό δείχνει πως οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει οριστικά σελίδα, και αυτό σε συνδυασμό με τη μη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνει τα πράγματα αποτρεπτικά για τους επενδυτές των ομολόγων. Εξάλλου η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας τους επόμενους μήνες, προκειμένου να επιχειρήσει και τη δεύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, όταν θα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ίσως να αποτελέσει τον πολυπόθητο καταλύτη, και την ίδια στιγμή η καθυστέρησή της μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα εξόδου από τις ελληνικές εκδόσεις δημοσίου χρέους. Αν και υπάρχουν πολλές απορίες για την απόφαση της Fitch, καθώς τον Μάιο ήταν προβληματισμένη, έβλεπε πολιτική αναταραχή και αβεβαιότητα ως προς το ζήτημα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα, τον Αύγουστο ο αμερικανικός οίκος εμφανίστηκε να έχει λυμένες όλες τις απορίες του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή