Πρωταθλητές Γερμανοί και Γάλλοι στην αύξηση των τουριστικών εσόδων

Πρωταθλητές Γερμανοί και Γάλλοι στην αύξηση των τουριστικών εσόδων

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα κατά 273 εκατ. ευρώ ή 7,1% ήταν τα έσοδα από τον τουρισμό κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, καθώς ανήλθαν σε 4,15 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 8% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαμορφώθηκαν σε 2,685 δισ. ευρώ και κατά 6,2% από εισπράξεις από κατοίκους χωρών εκτός Ε.Ε., οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 1,26 δισ. ευρώ. Η αύξηση των εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 6,6% σε 7,94 εκατ. τουρίστες, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι παρέμεινε σχετικά σταθερή, καθώς ενισχύθηκε με μόλις 0,7%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η φετινή τάση στον κλάδο παρουσιάζει εξισορρόπηση ανάμεσα στις αφίξεις και τις εισπράξεις, κάτι που δεν συνέβη το 2016, όταν τα έσοδα υποχώρησαν, παρά την αύξηση των αφίξεων, εξέλιξη που αποδίδεται στις χαμηλότερες τιμές που προσφέρθηκαν από τους ξενοδόχους και τα καταλύματα κατά την περίοδο αιχμής.

Στις επιμέρους χώρες, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 17,3% και διαμορφώθηκαν στα 277 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 15,4% και διαμορφώθηκαν στα 688 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 4,6% και διαμορφώθηκαν στα 630 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της Ε.Ε. των «28», αύξηση κατά 10,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 121 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 11,0% και διαμορφώθηκαν στα 239 εκατ. ευρώ.

Συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 3,175 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 9,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν το πλεόνασμα είχε ανέλθει σε 2,9 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τον Ιούνιο, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 1,91 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 15,5%. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,2% σε 2,047 δισ. ευρώ, εξέλιξη στην οποία σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με φορείς του τουριστικού κλάδου, διαδραμάτισαν οι αφίξεις από τη γειτονική Τουρκία. Αντίστοιχα, άνοδο κατά 13% σημείωσαν και οι αφίξεις, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 1,6% σε 589 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο επισκέφθηκαν την Ελλάδα 7,94 εκατ. τουρίστες, έναντι 7,44 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Από την Ε.Ε. προήλθαν 5,33 εκατ. επισκέπτες, αριθμός αυξημένος κατά 7,9%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 4,2% και διαμορφώθηκε σε 2,6 εκατ. τουρίστες. Τη μεγαλύτερη άνοδο με 18,5% σημείωσαν οι αφίξεις επισκεπτών από τις χώρες της Ευρωζώνης, τη στιγμή που εκείνες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχώρησαν κατά 2,3%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 12,3% και διαμορφώθηκε στις 413 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18,0% και διαμορφώθηκε σε 1,048 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε αύξηση κατά 3,2% και διαμορφώθηκε στις 958 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, αναφορικά με τις χώρες εκτός της Ε.Ε.των «28», η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 15,1% και διαμορφώθηκε στις 187 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 2,3% και διαμορφώθηκε στις 298 χιλ. ταξιδιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT