Νομοθετικό «λίφτινγκ» σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Νομοθετικό «λίφτινγκ» σε εργασιακά και ασφαλιστικό

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το πρώτο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που εισάγει σειρά εργασιακών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων που δεν αποτελούν μνημονιακά προαπαιτούμενα. Στον αντίποδα, περιλαμβάνει παρεμβάσεις με θετικό πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο, πολλές από τις οποίες πιθανότατα να πρέπει να περάσουν πρώτα από τους εκπροσώπους των δανειστών. Και αυτό γιατί αφορούν τη νομική οχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας και της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις ασφαλιστικές, καθώς η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου στην πράξη έφερε στην επιφάνεια προβλήματα και δυσλειτουργίες, ενώ σημαντικό μέρος αυτού αφορά κατά κύριο λόγο διοικητικού χαρακτήρα ρυθμίσεις που προάγουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Χθες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε το νομοσχέδιο-σκούπα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», μεταξύ των διατάξεων που προωθούνται είναι αυτή που θα αποδεσμεύει την ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών. Κατά την παρουσίαση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων του σχεδίου νόμου, που φέρουν τη σφραγίδα του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, επισημάνθηκε ότι πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα μηχανικών και δικηγόρων που ικανοποιείται. Πλέον, υποχρέωση καταβολής εισφορών θα έχουν μόνο από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στις ΔΟΥ και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί.

Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, περιλαμβάνει εργασιακές διατάξεις με τις οποίες θωρακίζεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ διευκολύνεται το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών. Μεταξύ αυτών, η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο σύστημα «Εργάνη», μέτρα αυτοματοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες, σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν από κοινοτικά και εγχώρια κονδύλια. Ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν για τα οφειλόμενα δεδουλευμένων μισθών, καθώς και για τη δυνατότητα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης από τον απλήρωτο εργαζόμενο.

Με στόχο να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις των αυτοαπασχολουμένων για το προωθούμενο πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτών που απασχολούν εργαζομένους με «μπλοκάκι» ώστε να μετατρέψουν την εργασία σε μισθωτή, αλλά και να βελτιωθεί το σύστημα επιδότησης της ανεργίας των ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα βελτιώνονται οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής από τον ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Με το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου προωθούνται καίριες ρυθμίσεις που προάγουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Ενδεικτικά προβλέπεται ο ορισμός της ελληνικής νοηματικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους, ενώ εν αναμονή της αλλαγής του νομικού πλαισίου για την αναδοχή και την υιοθεσία από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, προωθούνται επίσης διατάξεις για τη μετεξέλιξη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή