Σόιμπλε: Κάποια μέρα θα μου στήσουν άγαλμα στην Ελλάδα

Σόιμπλε: Κάποια μέρα θα μου στήσουν άγαλμα στην Ελλάδα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα σχέδια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μετατρέψει τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Nομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) αναφέρεται σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Handelsblatt, φωτίζοντας τις διεργασίες που συντελούνται σε υψηλό επίπεδο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της νομισματικής ένωσης.

Δηλώσεις…

Κάποια μέρα θα μου στήσουν άγαλμα στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πίεση που άσκησα να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, φέρεται να είπε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Πράγματι, ο κ.Σόιμπλε πιστεύει, κατά την εφημερίδα, στις μεταρρυθμίσεις ως το μόνο εργαλείο εξόδου από την κρίση. Αυτή η πεποίθησή του διαπνέει συνολικά τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης.

Γενικώς, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η κεντρική γερμανική ιδέα για το ΕΝΤ είναι να στηρίζει τις χώρες της Eυρωζώνης που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κρίσης, αλλά με αυστηρή διαδικασία παρακολούθησής τους. Κάποιες ιδέες, περί στήριξης και της ανάπτυξης, απορρίφθηκαν από τον κ. Σόιμπλε, αν και αρχικώς είχε φανεί ότι τις συζητούσε.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει τον δικό της προϋπολογισμό, με τον οποίο θα μπορεί να ενισχύει, μεταξύ άλλων, τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, αλλά και να υποστηρίζει γενικότερα τη σταθεροποίηση των οικονομιών της Ευρωζώνης. Ο ίδιος τάσσεται και υπέρ της καθιέρωσης ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Βερολίνο είναι αντίθετο σε κάθε ιδέα που υποκρύπτει μεταφορά πόρων από την ισχυρή Γερμανία στον αδύναμο Νότο και ανησυχεί ότι τα γαλλικά σχέδια θα οδηγήσουν σε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα.

Πάντως, Παρίσι και Βερολίνο επεξεργάζονται τις σχετικές προτάσεις, στο πλαίσιο ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί, αν και καμία πρόοδος δεν αναμένεται να σημειωθεί πριν από τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Η Κομισιόν

Υπέρ της εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης τάσσεται εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενας συμβιβασμός που θα υιοθετεί την αυστηρότερη πειθαρχία, που θέλει ο κ. Σόιμπλε, αλλά και τη δυνατότητα κάποιας μεταφοράς πόρων, που επιδιώκει ο κ. Μακρόν, δεν αποκλείεται, κατά τους αναλυτές.

Κάτι τέτοιο υποστηρίζεται ότι θα ήταν εξαιρετικά θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς θα εξασφάλιζε τη δυνατότητα αντιμετώπισης κρίσεων, αλλά και ενίσχυσης της ανάπτυξης εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων.

Προς το παρόν, πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει στις διάφορες χώρες να βρίσκουν κάθε τόσο δημιουργικούς τρόπους για να αποσπούν χρήματα από το μελλοντικό ΕΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT