Ρετούς στον νόμο Κατρούγκαλου ενόψει της ΔΕΘ

Ρετούς στον νόμο Κατρούγκαλου ενόψει της ΔΕΘ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νέων επικουρικών συντάξεων, άτοκη επιστροφή εισφορών σε όσους έχουν καταβάλει υψηλότερα ποσά, αλλά και δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης στους αγρότες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας. Επιδιώκοντας να… ρετουσάρει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, ενόψει και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί ένα σχέδιο νόμου που από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη παρουσιάζεται ως «εγχώριας έμπνευσης», με κατά κύριο λόγο θετικά μέτρα τόσο για εργασιακά όσο και για ασφαλιστικά θέματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, διάταξη βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τους δεδουλευμένους μισθούς τους, θα μπορούν να εκδίδουν διαταγές πληρωμής και να διεκδικούν χρήματα από την προσωπική περιουσία του εργοδότη. Κι αν για τα θέματα της αδήλωτης και απλήρωτης απασχόλησης την κεντρική ευθύνη έχει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, που λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση από τους δανειστές επιδιώκει να αφήσει το στίγμα της με μια σειρά από «θετικές» διατάξεις για τα εργασιακά, στην περίπτωση των ασφαλιστικών, ρόλο-κλειδί έχει διαδραματίσει ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος. Ο οποίος, μάλιστα, προωθεί, κατόπιν εισήγησης των ίδιων των εκπροσώπων των ασφαλισμένων, τη δυνατότητα καταβολής υψηλότερων εισφορών με αντίστοιχη προσαύξηση της μελλοντικής σύνταξης.

Στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της ερχόμενης εβδομάδας, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ασφαλισμένους, στην πλειοψηφία τους, όμως, οι διατάξεις θα είναι με θετικό πρόσημο. Η «Κ» αποκαλύπτει σήμερα τις βασικότερες προωθούμενες αλλαγές:

• Δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισφορών με αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης στους ελεύθερους επαγγελματίες που το επιθυμούν.

• Ατοκη επιστροφή εισφορών όταν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει υψηλότερες από τις προβλεπόμενες. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους η επιστροφή θα γίνεται έπειτα από συμψηφισμό με τα εισοδήματα του 2016, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα δημιουργίας πιστωτικού υπολοίπου.

• Αναγνώριση πλασματικών ετών από αγρότες. Η εξαγορά θα γίνεται στο 20% επί του κατώτατου ασφαλισταίου εισοδήματος, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού.

• Ενιαίος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με συντελεστή 0,45 και για τα έτη ασφάλισης από το 2015 και μετά.

• Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε περιπτώσεις ανεργίας θα αναζητούνται αποδοχές τουλάχιστον 5 ετών. Αν αυτές δεν συμπληρώνονται από το 2002 και μετά, τότε η 5ετία θα μπορεί να συμπληρώνεται και με αποδοχές πριν από το 2002. Από το 2021 και μετά θα αναζητούνται έως και 10 έτη.

• Αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών, ώστε να καταβάλλουν εισφορές μόνο κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

• Καταργείται η παραγραφή του δικαιώματος σύνταξης για υπαλλήλους του Δημοσίου εφόσον δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση εντός τριετίας.

• Καταργείται η αναστολή της σύνταξης για όσους φυλακίζονται.

• Απαλλάσσονται όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη λόγω ψυχικών νοσημάτων από την υποχρέωση μείωσης της σύνταξής τους όταν αναλάβουν κάποιο είδος εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή