Μήνυμα από Μέρκελ – Σόιμπλε για αξιολόγηση και χρέος

Μήνυμα από Μέρκελ – Σόιμπλε για αξιολόγηση και χρέος

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, εφαρμόζοντας όλες τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και να ξεχάσει προς το παρόν τη ρύθμιση του χρέους της έστειλε χθες το Βερολίνο, διά στόματος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το μήνυμα προετοιμάζει το έδαφος για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και για όλη την περίοδο ώς το τέλος του μνημονίου, στη διάρκεια της οποίας η Γερμανία –και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι– αναμένεται να ασκήσουν πίεση για να επιταχύνει η κυβέρνηση τους μεταρρυθμιστικούς της ρυθμούς. Πίεση, η οποία υπαγορεύεται και από την έλλειψη εμπιστοσύνης στην αυτοπειθαρχία της κυβέρνησης για την εφαρμογή των δεσμεύσεών της.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, καθώς απομένει λιγότερος από ένας μήνας ώς τις γερμανικές εκλογές, η κ. Μέρκελ έκανε χθες αναφορά στην Ελλάδα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι πριν από ένα χρόνο ανησυχούσε περισσότερο, ενώ τώρα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ωστόσο, πρόσθεσε, πως το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί, προκειμένου να υπάρχουν ελπίδες για καλύτερες προοπτικές, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι πιο συγκεκριμένο, αφού δεν είναι πολιτικός της Ελλάδας.

«Ελπίζω και θεωρώ», είπε, «ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν. Η Ελλάδα είχε κάποιες επιτυχείς στιγμές, για παράδειγμα όταν έγινε μια προσπάθεια να εκδώσει κάποια ομόλογα. Αυτό σίγουρα έδωσε κάποια αυτοπεποίθηση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ευχήθηκε στην Ελλάδα κάθε επιτυχία και αναγνώρισε ότι η ζωή είναι δύσκολη για πολλούς Ελληνες. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και τη σταδιακή βελτίωση του επιπέδου ευημερίας, η οποία σημειώνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, «χάρη σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, είτε μιλάμε για χώρες σε πρόγραμμα είτε όχι».

Ο κ. Σόιμπλε, εξάλλου, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει ελάφρυνση χρέους, καθώς αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mannheimer Morgen, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με την κ. Μέρκελ ότι σε σύγκριση με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης από την παρούσα κυβέρνηση, η Ελλάδα τώρα τηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Γι’ αυτό, είπε, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση. «Οι προσπάθειες, ωστόσο, δεν πρέπει να ατονήσουν», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Μια συζήτηση για το χρέος θα έστελνε λάθος μήνυμα και η Αθήνα θα νόμιζε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη χαλαρότητα την κατάσταση», είπε, αποκαλύπτοντας το μέτρο της εμπιστοσύνης του προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και της διάθεσής του να μπει σε μια συζήτηση που δεν αρέσει στο γερμανικό εκλογικό σώμα.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε, εξάλλου, την άποψή του ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα 10-15 χρόνια και επομένως δεν χρειάζεται να γίνει τώρα «κούρεμα» χρέους.

«Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Οσο οι χώρες-μέλη έχουν τις ευθύνες της δημοσιονομικής και οικονομικής τους πολιτικής, πρέπει και να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή