Πονοκέφαλος για τους εξαγωγείς η σημαντική ενίσχυση του ευρώ

Πονοκέφαλος για τους εξαγωγείς η σημαντική ενίσχυση του ευρώ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη… ανησυχία προκαλεί στους Ελληνες εξαγωγείς η σημαντική ενίσχυση του ευρώ που καταγράφεται από τις αρχές του χρόνου και κυρίως από τον Μάρτιο και έπειτα, όχι μόνον έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά και έναντι των λοιπών κύριων νομισμάτων. Το θετικό, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εξαγωγέων, είναι ότι πάνω από το ήμισυ της αξίας των ελληνικών εξαγωγών γίνεται εντός και προς χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ειδικά προς τις χώρες της Ευρωζώνης πραγματοποιείται περίπου το 38% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Το αρνητικό; Εάν συνεχισθεί επί μακρόν η ισχυροποίηση του ευρώ, τότε τα ελληνικά προϊόντα κινδυνεύουν να χάσουν αγορές που κατέκτησαν με πολύ κόπο. Ηδη, για παράδειγμα, από το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ καταγράφουν πτωτική τάση, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφηκε υποχώρηση των εξαγωγών συνολικά προς τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

«Εχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν ανάλογες καταστάσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Εκτιμούμε, όμως, ότι εάν συνεχισθεί η ισχυροποίηση του ευρώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις από πολύ ισχυρές, με μεγάλο όγκο και αξία εξαγωγών χώρες της Ευρωζώνης, όπως είναι, για παράδειγμα, η Γερμανία», δήλωσε στην «Κ» η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Από την ανάλυση της αξίας των εξαγωγών της Ελλάδας προκύπτει ότι το 2016 το 56,25% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατευθυνόταν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το υπόλοιπο 43,75% προς τρίτες χώρες. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, πάντως, το ποσοστό των εξαγωγών προς τρίτες χώρες έχει αυξηθεί, καθώς διαμορφώθηκε στο 45,44%, ενώ το ποσοστό εξαγωγών (με βάση την αξία εξαγωγών) προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχώρησε σε 54,56%.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες ανήλθε το 2016 σε 11,13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων συναλλαγές εξαγωγών αξίας 6,58 δισ. ευρώ, δηλαδή το 59,1% πραγματοποιήθηκε με νόμισμα τιμολογίου το δολάριο ΗΠΑ (το τιμολόγιο της εμπορικής συναλλαγής καταρτίστηκε σε δολάρια ΗΠΑ). Εξαγωγές αξίας 4,49 δισ. ευρώ (δηλαδή το 40,4%) πραγματοποιήθηκαν με νόμισμα τιμολογίου ευρώ, εξαγωγές 54 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν με άλλο εθνικό νόμισμα.

Το 72,5% των εξαγωγών που πραγματοποιήθηκε το 2016 σε δολάριο ΗΠΑ αφορούσε πετρελαιοειδή, το 16,2% βιομηχανικά προϊόντα και το 11,3% τα λεγόμενα πρωτογενή (ζώντα ζώα, τρόφιμα, ποτά, καπνός, πρώτες ύλες και λοιπά προϊόντα ενέργειας).

Ο κυριότερος ανταγωνισμός που δέχεται η Ελλάδα, ειδικά στα πρωτογενή προϊόντα, είναι από την Τουρκία. Οπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, η περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων σε συνδυασμό με την επιδότηση που δίνει η Τουρκία στα αγροτικά της προϊόντα, μορφή ντάμπινγκ στην πραγματικότητα, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις για τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα. Τούτο έχει φανεί ιδιαιτέρως στην περίπτωση των εξαγωγών ψαριών που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες, με την τουρκική κυβέρνηση να επιδοτεί, για παράδειγμα, το κόστος μεταφοράς των προϊόντων στις ΗΠΑ.

Τα αναλυτικά στοιχεία για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας προς όλες τις γεωγραφικές περιοχές (τα τελευταία διαθέσιμα αφορούν το α΄ τρίμηνο του 2017) προκαλούν αρκετό προβληματισμό. Οι εξαγωγές προς τη Βόρεια Αμερική υποχώρησαν κατά 1,4% με τις εξαγωγές προς ΗΠΑ να παραμένουν στάσιμες, προς Καναδά να υποχωρούν κατά 5,1% και προς το Μεξικό κατά 6,2%. Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν μεν αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, όμως είναι αμφίβολο εάν η τάση αυτή θα συνεχισθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή