Μόνο 60 άμεσες ξένες επενδύσεις έγιναν μεταξύ 2011-2015 στην Ελλάδα

Μόνο 60 άμεσες ξένες επενδύσεις έγιναν μεταξύ 2011-2015 στην Ελλάδα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνον 60 από τις συνολικά 10.660 ή το 0,56% των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου την περίοδο 2011-2015 έγιναν στην Ελλάδα. Το στοιχείο αυτό της εταιρείας ΕΥ από την έρευνα BaroMed2017 έρχεται στην ουσία να επιβεβαιώσει την επενδυτική άπνοια που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια, άπνοια που συνέβαλε στην εκτόξευση της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη. Η έρευνα αναλύει τις ροές ξένων επενδύσεων προς 28 χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, και καταγράφει τις απόψεις 124 διευθυντικών στελεχών πολυεθνικών και μεσαίων επιχειρήσεων από 24 χώρες και 17 τομείς της οικονομίας.

Η πλειονότητα των ΑΞΕ στην Ελλάδα προήλθαν από τις ΗΠΑ (15 επενδύσεις) και τη Γερμανία (6 επενδύσεις). Οι κλάδοι με τις περισσότερες ΑΞΕ ήταν το λογισμικό (8 επενδύσεις) και οι επαγγελματικές υπηρεσίες (8 επενδύσεις).

Ακόμη πιο οδυνηρό σε όρους ανταγωνιστικότητας είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν την ίδια περίοδο ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές. Μεταξύ 2011 και 2015 και παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές βίωσαν οικονομική κρίση, προσείλκυσαν ΑΞΕ ύψους 406 δισ. δολαρίων, ή το 59% του συνόλου, καταγράφοντας αύξηση 16%. Το 45% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΥ εκτιμά μάλιστα ότι η ελκυστικότητα της περιοχής θα βελτιωθεί κατά την επόμενη τριετία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Οπως ήταν φυσικό, δεδομένης της πολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, οι επτά μεσογειακές χώρες-μέλη της Ε.Ε. απέσπασαν τη μερίδα του λέοντος των επενδύσεων που κατευθύνθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου. Δυστυχώς, όπως προκύπτει και από άλλες πρόσφατες έρευνες της ΕΥ, η Ελλάδα δεν κατάφερε να προσελκύσει παρά ελάχιστο μερίδιο των επενδύσεων αυτών. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας σε μεγάλο βαθμό ισχύουν και για τη χώρα μας: για να καταλάβει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στον χάρτη των επενδύσεων, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, βελτίωση των υποδομών, στροφή προς τις νέες τεχνολογίες, άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης και, προπάντων, σταθερό, αλλά και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο».

Συνολικά, ο αριθμός των επενδύσεων στην περιοχή της Μεσογείου αυξήθηκε οριακά κατά 0,5% μεταξύ 2011 και 2015. Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες ήταν μικρότερου μεγέθους, η συνολική αξία τους το 2015 δεν ξεπέρασε τα 771 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση κατά 6%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες υποδομές (γνωστές ως greenfield projects) μειώθηκαν κατά 14%, αντανακλώντας τη διστακτικότητα των επενδυτών να εμπλακούν σε νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην περιοχή. Αντίθετα, αύξηση κατά 27% σημείωσαν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, συμπεριλαμβανομένων 39 μεγάλων συμφωνιών αξίας μεγαλύτερης του ενός δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τους επενδυτές που μετείχαν στην έρευνα, οι σημαντικότερες ευκαιρίες για επενδύσεις στην περιοχή κατά την επόμενη τριετία εντοπίζονται στις υποδομές (22%), στο real estate και στον τουρισμό (19%) και στη βιομηχανία (18%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή