Σε ξένους το 30% της έκδοσης εντόκων γραμματίων

Σε ξένους το 30% της έκδοσης εντόκων γραμματίων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μείωση εμφάνισε το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της χώρας, με τη χθεσινή έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Το σημαντικό ήταν ότι υπήρξε για μία ακόμη φορά ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, οι οποίοι κάλυψαν το 30% της έκδοσης.

Στο 2,4% η απόδοση

Συγκεκριμένα, αντλήθηκε ποσό 1,138 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,4%, μειωμένη κατά 10 μονάδες βάσης σε σύγκριση με την αντίστοιχη δημοπρασία εντόκων, στις αρχές του μήνα. Παράλληλα, το ζητούμενο ποσό (875 εκατ. ευρώ) καλύφθηκε κατά 1,39 φορές, παρότι στην προηγούμενη έκδοση, ο δείκτης κάλυψης είχε διαμορφωθεί στο 1,86.

Ενδιαφέρον υπήρξε και από ξένους επενδυτές, καθώς παρά την υποχώρηση, οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων είναι υψηλές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Στο διετές διαμορφώθηκε σε 3,17% και στο νέο 5ετές σε 4,59%, ενώ η απόδοση του 10ετούς τίτλου αυξήθηκε στο 5,53%. Η διαφορά απόδοσης (spread) με τα αντίστοιχα 10ετή γερμανικά ομόλογα διευρύνθηκε στις 523,5 μονάδες βάσης.

Η πτωτική πορεία των τιμών (και αντίστοιχα η άνοδος των αποδόσεων) των μακροπρόθεσμων ομολόγων οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές βλέπουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται με ταχύτερους ρυθμούς συγκριτικά με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Αν κάποιος αναζητεί επιλογές με περισσότερο ρίσκο, η Ελλάδα είναι η απάντηση. Σε σύγκριση με άλλες περιφερειακές χώρες, όπου το μεγαλύτερο μέρος των καλών ειδήσεων έχει ήδη τιμολογηθεί, οι ελληνικές αποτιμήσεις μπορεί να προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις», δήλωσε στο CNBC ο Κεν Γουάτρετ, επικεφαλής οικονομολόγος στην TS Lombard για την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα έχει διαγράψει πολύ καλή πορεία τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η Ευρωζώνη είναι και πάλι θετικά διακείμενη απέναντί της και οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων έχουν υποχωρήσει. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις ελάχιστες αγορές της Ευρωζώνης που έχουν θετική συσχέτιση με το ευρώ», υποστήριξε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Absolute Strategy, Ιάν Χάρνετ.

«Εχει επίσης δει την οικονομία της να κερδίζει από μια τεράστια προσαρμογή του κόστους εργασίας την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, οι εκδόσεις χρέους εκκρεμούν και τυχόν αδυναμία στην οικονομική ανάπτυξη θα επηρεάσει βαθιά την οικονομία και τις αγορές», προειδοποίησε.

Η ευρωπαϊκή περιφέρεια έχει βρεθεί γενικότερα στο στόχαστρο οικονομολόγων και επενδυτών, λόγω της ανάκαμψης.

Η οικονομία της Ισπανίας θεωρείται «σίγουρο στοίχημα» από τους επενδυτές. Πρόκειται για απίστευτη ανάκαμψη, που οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, στην έγκαιρη διάσωση του τραπεζικού τομέα και στην ικανότητα της χώρας να βρει νέες αγορές για εξαγωγές, υποστηρίζει ο κ. Γουάτρετ. Ωστόσο ο ομόλογός του στην Absolute Strategy Ιάν Χάρνετ εκτιμά πως η ελκυστικότητα της ισπανικής αγοράς φθίνει.

Ιρλανδία – Πορτογαλία

Για την Ιρλανδία, οι αναλυτές επισημαίνουν πως έχει ισχυρή ανάπτυξη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά υπάρχουν αβεβαιότητες, όπως για παράδειγμα οι επιπτώσεις του Brexit.

Η πραγματική έκπληξη είναι η Πορτογαλία. Το γεγονός ότι η χώρα περνάει αυτή τη στιγμή σχετικά απαρατήρητη μπορεί να υπαινίσσεται «θετικές δυνατότητες».

Σύμφωνα με τον Χάρνετ, «συνολικά, η πορτογαλική αγορά έχει πιο ελκυστικές αποτιμήσεις από τις άλλες τέσσερις (Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία) και υφίσταται τον λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο από άλλους παράγοντες».

Πάντως, η χώρα εξακολουθεί να έχει χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας αλλά και υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Αυτά εγείρουν βασικά ερωτήματα για το μέλλον της, ιδιαίτερα όταν συνυπολογίσει κάποιος την προοπτική αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή