Μείωση της φορολογίας στις εταιρείες που εξάγουν προτείνει ο ΣΕΒΕ

Μείωση της φορολογίας στις εταιρείες που εξάγουν προτείνει ο ΣΕΒΕ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τη στήριξη των παραγωγικών εξωστρεφών επιχειρήσεων ζήτησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) από την κυβέρνηση κατά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρός του δρ Κυριάκος Λουφάκης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 26 Αυγούστου, εν όψει της 82ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Παναγιώτης Χασάπης αλλά και εκπρόσωποι των σημαντικότερων παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας.

Ο ΣΕΒΕ πρότεινε κατά τη συνάντηση η υπαγωγή των επιχειρήσεων σε μέτρα στήριξης να γίνεται υπό προϋποθέσεις, με βάση για παράδειγμα το ποσοστό εξαγωγών επί του συνολικού κύκλου εργασιών, την αξία των εξαγωγών, την κερδοφορία, τη διατήρηση υφιστάμενων ή τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι εκπρόσωποι των εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας ζήτησαν επίσης μεγαλύτερη δυνατότητα και καλύτερους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης, κίνητρα στις χρηματοδοτήσεις/ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ και στόχευση προγραμμάτων που σχετίζονται με την απασχόληση.

Με δεδομένη μάλιστα την υπερφορολόγηση ο ΣΕΒΕ προτείνει μείζον κριτήριο ελάφρυνσης μιας επιχείρησης να αποτελεί η παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού εθνικού σχεδίου για την αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών επί του ΑΕΠ ώστε να φτάσει τον κοινοτικό μέσο όρο (46,8% για το α΄ τρίμηνο 2017, όταν για την Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 17,2%). Μέσω ενός τέτοιου σχεδίου τύπου ελάχιστης εγγυημένης απασχόλησης με κέντρο τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι εφικτός και ο στόχος της μείωσης της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 20% σε ένα χρόνο από σήμερα (από 21,7% που ήταν τον Mάιο 2017). Ετσι θα δημιουργηθεί, με συγκεκριμένα κριτήρια, μια οιονεί Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη των παραγωγικών/μεταποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, νέων ή υφιστάμενων, ελληνικών συμφερόντων ή ξένων επενδυτών, σε όλη όμως την Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΕ εξέφρασαν επίσης την προσδοκία τους για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΘ Α.Ε. και την έναρξη υλοποίησης της παραχώρησης καθώς ο χρονικός ορίζοντας έχει στενέψει ιδιαίτερα.

Τέλος, ο ΣΕΒΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με την οποία επιστρέφονται πλέον κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο ποσά ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις με φορολογική συμμόρφωση, αναμένοντας την εφαρμογή της στην πράξη και με την επισήμανση ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η καταχρηστική τήρηση του όρου να μη χαρακτηρίζεται ως ύποπτη μια επιχείρηση για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, με δεδομένο ότι πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκονται χωρίς καμία δική τους ευθύνη εμπλεκόμενες, ιδίως σε συναλλαγές με γειτονικές χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή