Αύξηση 3,2% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Ιούνιο

Αύξηση 3,2% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Ιούνιο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικός για το λιανεμπόριο ήταν ο μήνας Ιούνιος, καθώς οι πωλήσεις, τόσο ως προς αξία όσο και ως προς όγκο, επανήλθαν σε θετικό πρόσημο μετά την υποχώρηση που σημείωσαν τον Μάιο. Σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες καταστημάτων καταγράφηκε αύξηση σε σύγκριση τόσο με τον Ιούνιο του 2016 όσο και με τον Μάιο 2017, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση να σημειώνονται σε κατηγορίες προϊόντων που δεν θεωρούνται ανελαστικές δαπάνες, εν προκειμένω ρούχα, παπούτσια και ηλεκτρικές συσκευές. Από την άλλη, πολύ μικρότερες ήταν οι αυξήσεις στις πωλήσεις των καταστημάτων τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο τον Ιούνιο του 2017 αυξήθηκε κατά 3,2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016, ενώ σε σύγκριση με τον Μάιο του 2017 αυξήθηκε κατά 8,1%. Ο γενικός δείκτης όγκου αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 3,9% και σε σύγκριση με τον Μάιο του 2017 κατά 7,5%.

Η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 3,2% τον Ιούνιο του 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις κατά 9,5% στις πωλήσεις των καταστημάτων επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, κατά 9,3% στις πωλήσεις των βιβλιοχαρτοπωλείων, κατά 4,3% στις πωλήσεις φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, ενώ οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ενισχύθηκαν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οριακά, μόλις κατά 0,5%. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε επίπεδο όγκου πωλήσεων. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στην κατηγορία επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού (14,2%), βιβλίων – χαρτικών (11,8%), ένδυσης – υπόδησης (9%) και φαρμακευτικών – καλλυντικών (8,3%). Ο όγκος πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 2%, περισσότερο δηλαδή από την αύξηση της αξίας πωλήσεων, εξαιτίας των εκτεταμένων προσφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή