Χαμηλότερα πρόστιμα έως 60% για αγορανομικές παραβάσεις

Χαμηλότερα πρόστιμα έως 60% για αγορανομικές παραβάσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών αλλά χαμηλότερα πρόστιμα για τους παραβάτες έως και 60% σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα προβλέπουν οι νέοι αγορανομικοί κανόνες, γνωστοί εδώ και μερικά χρόνια ως κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), οι οποίοι δημοσιεύθηκαν χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα τεθούν σε ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2017. Με τους νέους κανόνες επιχειρείται επιπλέον πριμοδότηση προϊόντων με ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία, όπως είναι το ελαιόλαδο και το μέλι.

Οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται στη λειτουργία της αγοράς με τους νέους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ είναι οι ακόλουθοι:

• Στα εστιατόρια θα διατίθεται για χρήση από τον καταναλωτή, στο τραπέζι δηλαδή, μόνο τυποποιημένο ελαιόλαδο ή άλλο έλαιο, σε σφραγισμένες μη επαναγεμιζόμενες συσκευασίες οι οποίες θα φέρουν όλες τις απαιτούμενες επισημάνσεις. Με άλλα λόγια, στα τραπέζια των εστιατορίων δεν θα υπάρχουν πλέον οι φιάλες με το αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας ελαιόλαδο και συχνά και αμφιβόλου υγιεινής. Το μέτρο αυτό, το οποίο είχε αποκαλύψει η «Κ» (στο φύλλο της 5ης Αυγούστου 2017) θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018.

• Οι εισαγωγείς μελιού υποχρεούνται να γνωστοποιούν την εισαγωγή των παραληφθεισών ποσοτήτων εντός 10 εργάσιμων ημερών στη Δ/νση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς της ΓΓΕΠΚ στην ηλεκτρονική διεύθυνση «[email protected]». Το μέτρο θεσπίζεται σε μια προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου «ελληνοποίησης» εισαγόμενου μελιού. Σύμφωνα με παράγοντες του εν λόγω κλάδου, το 1/5 του μελιού που διακινείται στην Ελλάδα και πωλείται ως ελληνικό είναι εισαγόμενο με χώρα προέλευσης κυρίως τη Βουλγαρία.

• Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων μαζικής εστίασης υποχρεούνται να πληροφορούν τους καταναλωτές για την τιμή χρέωσης του κάθε είδους αναλυτικά, είτε μέσω της νόμιμης απόδειξης λιανικής πώλησης είτε μέσω του αναλυτικού λογαριασμού ή ακόμη του δελτίου παραγγελίας

• Καθιερώνεται υποχρέωση αναγραφής των τελικών τιμών, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών.

• Τα συνεργεία επισκευής κάθε είδους τροχοφόρων υποχρεούνται να αναρτούν τιμοκατάλογο, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για τις βασικές κατηγορίες εργασιών.

• Απαγορεύεται η απόψυξη κατεψυγμένων αλιευμάτων και διάθεσης αυτών στο στάδιο της λιανικής πώλησης ως αποσυσκευασμένα.

• Απαγορεύεται η διατήρηση και έκθεση προς πώληση έτοιμου ή προκομμένου και προσυσκευασμένου κιμά, με ή χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών, από τους λιανοπωλητές, πρακτική στην οποία προέβαιναν κυρίως τα σούπερ μάρκετ.

• Οι ενδείξεις «κατεψυγμένο» ή «αποψυγμένο» θα πρέπει να αναγράφονται για τις περιπτώσεις που ισχύει, πέραν των φαγητών, και στα γλυκά.

• Οι κανόνες του Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή κατά τις προσφορές, εκπτώσεις και προωθητικές ενέργειες ενσωματώνονται πλέον στους αγορανομικούς κανόνες προκειμένου να έχουν υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό χαρακτήρα.

• Το μέγιστο πρόστιμο που αφορά σε παραβάσεις στην εμπορία και διακίνηση τροφίμων ανέρχεται πλέον σε 3.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που ίσχυε έως τώρα και για παραβάσεις που αφορούν την εμπορία και διακίνηση βιομηχανικών ειδών σε 2.000 ευρώ από 5.000 ευρώ σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή