Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων ζήτησαν οι τραπεζίτες από τον Τσίπρα

Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων ζήτησαν οι τραπεζίτες από τον Τσίπρα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να υλοποιηθούν με συνέπεια τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης αναπτυξιακής τροχιάς υπογράμμισαν οι επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας προσθέτοντας ότι θα πρέπει παράλληλα να αυξηθεί η ρευστότητα ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

«Αυτό που χρειάζεται, κατά την εκτίμησή μου, βεβαίως, είναι να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία. Και, άρα, ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των τραπεζών σε αυτή την προσπάθεια, είναι πολύ κρίσιμος. Ταυτόχρονα με αυτή την προσπάθεια πρέπει να επανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος υπογραμμίζοντας ότι «μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2%». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των καταθέσεων τον Ιούλιο κατά 1 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί και να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο.

Οι επιτελείς των τραπεζών τόνισαν στον πρωθυπουργό την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα των αγορών, η συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και η εμπιστοσύνη των αγορών, να εδραιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης αναπτυξιακής τροχιάς.

Συζητήθηκαν ακόμα οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο και οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Το προεδρείο της ΕΕΤ επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι οι τράπεζες επέστρεψαν σε οργανική κερδοφορία μετά σχεδόν μία δεκαετία ζημιών, ότι οι καταθέσεις ανακάμπτουν αργά αλλά σταθερά τους τελευταίους μήνες, ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων υποχωρεί σταδιακά, ενώ οι στόχοι για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες θα επιτευχθούν για το 2017. Επίσης σημείωσαν ότι η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται, αλλά και τη θεαματική αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και συναλλαγών. Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση, σημείωσαν ότι παραμένει αρνητική κυρίως λόγω χαμηλής ζήτησης από τα νοικοκυριά ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις οι επικεφαλής των τραπεζών ξεχώρισαν την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, την επιστροφή καταθέσεων και την αποκατάσταση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Τονίστηκε ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί σε χρονοδιάγραμμα μείωσης του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 38% ή 40δισ. την επόμενη τριετία, και στο πλαίσιο αυτό προσφέρουν σε όλους τους συνεργαζόμενους δανειολήπτες λύσεις για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη χρηματοδότησης της οικονομίας και οι τράπεζες τόνισαν ότι στηρίζουν τις υγιείς δυναμικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Ν. Καραμούζης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες της ΕΕΤ εντός και εκτός Ελλάδος, για την ενημέρωση επενδυτών, φορέων και παραγωγικών θεσμών για τις προοπτικές των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή