Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% «βλέπει» για το 2017 η Εθνική Τράπεζα

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% «βλέπει» για το 2017 η Εθνική Τράπεζα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,6% εκτιμά η Εθνική Τράπεζα ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017, σε συνέχεια της δημοσίευσης από την ΕΛΣΤΑΤ, την περασμένη Παρασκευή, της εκτίμησης ότι το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,8%.

Ειδικότερα, το Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας, σε δημοσίευμά του χθες (Greece Macro Flash), εκτιμά ότι –με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες για τα μακροοικονομικά στοιχεία του Ιουλίου και του Αυγούστου– το γ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7%, ενώ κατά το δ΄ τρίμηνο ο ρυθμός θα φτάσει το 3%. Ετσι, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να φτάσει το 1,6% το 2017, από μηδενικός το 2016, και η χώρα «να μπει στο 2018 με την οικονομική δραστηριότητα σε υψηλές ταχύτητες».

Οπως προκύπτει από την ανάλυση των οικονομολόγων της Εθνικής, η προβλεπόμενη αυτή επιτάχυνση των επόμενων μηνών βασίζεται στην αξιοσημείωτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI (υπευθύνων προμηθειών μεταποίησης) σε υψηλά 30 μηνών και 9 ετών αντίστοιχα τον Αύγουστο, καθώς και στα στοιχεία για τις αφίξεις ξένων τουριστών τον Ιούλιο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,7% στα μεγάλα αεροδρόμια. Με συντηρητικές εκτιμήσεις, σημειώνεται, τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 9% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, στο τέλος του χρόνου θετική επίδραση θα ασκήσουν, όπως εκτιμάται, οι δημόσιες επενδύσεις, καθώς το πρόγραμμα είναι οπισθοβαρές. Ακόμη, σημαντικός θα είναι και ο ρόλος της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Αυτοί οι δύο παράγοντες, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Εθνικής, θα αντισταθμίσουν την αύξηση των πληρωμών φόρων κατά 1% του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016.

Σχολιάζοντας ειδικά το αποτέλεσμα του β΄ εξαμήνου, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το θετικό στοιχείο ήταν η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικά οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,5%, λόγω τουρισμού και ναυτιλίας. Αντίθετα, απογοητευτική υπήρξε η υποχώρηση του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου κατά 4,6%, η οποία οφείλεται κυρίως στις δημόσιες επενδύσεις και στη ναυτιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή