Πρόστιμα 277.500 ευρώ για 25 περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας

Πρόστιμα 277.500 ευρώ για 25 περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 277.500 ευρώ επιβλήθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) για 25 περιπτώσεις αδήλωτης υπερωριακής εργασίας, οι οποίες διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποιηθήκαν το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εκτόξευση της υποδηλωμένης εργασίας, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το ήδη υψηλό ποσοστό της αδήλωτης.

Βάσει των ελέγχων του ΣΕΠΕ που διεξήχθησαν σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της παροχής ελεγκτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και στον ασφαλιστικό κλάδο, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 277.500 ευρώ, καθώς βρέθηκαν τουλάχιστον 25 περιπτώσεις αδήλωτης υπερωριακής εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, αφού επισημαίνει ότι η καταπολέμηση φαινομένων υποδηλωμένης, αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για μία ανάπτυξη που θα βελτιώνει ουσιαστικά τη θέση των εργαζομένων υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις διατάξεις για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία συνεχίζεται στη Βουλή, σε υψηλούς τόνους, με στόχο την ψήφισή του έως την Πέμπτη. Μάλιστα, χθες, κατατέθηκε τροπολογία για τον ΟΓΑ προκειμένου να αποκτήσει τη δυνατότητα ανάθεσης και διεξαγωγής όλων των απαραίτητων διαδικασιών (π.χ. διαγωνισμοί για προμήθειες), καθώς και της διαχείρισης δαπανών για την υλοποίηση προγραμμάτων που έως τώρα πραγματοποιούσε η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας. Εκτιμάται ότι έτσι θα γίνει πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη η προώθηση των προνοιακών πολιτικών, με τον ΟΓΑ να μετεξελίσσεται σε ενιαίο φορέα παροχών πρόνοιας.

Στον αντίποδα, οι δύο τροπολογίες με θετικές διατάξεις για τους εργαζομένους που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή, ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για τροπολογίες με τις οποίες θεσμοθετείται το δικαίωμα του εργαζομένου για παράσταση πολιτικής αγωγής σε δίκες που αφορούν τη μη καταβολή δεδουλευμένων, ενώ προβλέπεται πως η επίσχεση εργασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί από τον εργοδότη οικειοθελής αποχώρηση του εργαζομένου από την εργασία του. Και οι δύο τροπολογίες είναι μεν συμβατές με το πνεύμα των υπόλοιπων διατάξεων, που είναι προστατευτικές για τα δικαιώματα των εργαζομένων, χρήζουν όμως περαιτέρω νομικής επεξεργασίας και δεν αποκλείεται τελικά να μην ενταχθούν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή