Συνεδρίαση-θρίλερ του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Συνεδρίαση-θρίλερ του ΚΑΣ για το Ελληνικό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αβεβαιότητα στην προοπτική υλοποίησης του σχεδίου ανάπτυξης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, δημιουργεί η χθεσινοβραδινή μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου (ΚΑΣ) για το ζήτημα. Η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, τα οποία διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες και επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης συνεχιζόταν η συζήτηση περί έγκρισης ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Παρά το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.», που προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλέκεται η αρχαιολογική υπηρεσία στα έργα και το οποίο έχει εγκριθεί και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το ΚΑΣ έβαλε στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης το θέμα.

Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το ΣΟΑ και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η αποκρατικοποίηση κινδυνεύει με «ξαφνικό θάνατο». Το ΣΟΑ είναι αυτό που θα γίνει προεδρικό διάταγμα ώστε να πολεοδομηθεί η περιοχή. Αν το ΚΑΣ προτείνει την κήρυξη της έκτασης ή μέρους αυτής ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλάζει ο τρόπος σχεδιασμού και εκτέλεσης των έργων. Και αυτό, διότι θα απαιτούνται κυριολεκτικά δεκάδες άδειες, μελέτες και υπογραφές για το κάθε ένα οικοδόμημα ή και για μια απλή κατασκευή, πριν αυτά ξεκινήσουν. Αντιθέτως, το μνημόνιο προβλέπει μια διαδικασία ανάλογη αυτής του μετρό με την οποία εάν υπάρξει ένδειξη αρχαιολογικού ευρήματος κατά την εκτέλεση των έργων, τότε θα υπεισέρχεται η αρχαιολογική υπηρεσία για να αξιολογεί και κατόπιν να λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις για τη διάσωση και ανάδειξη των τυχόν αρχαιοτήτων. Το μνημόνιο, που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ και υπογράφηκε από την εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» και το υπουργείο Πολιτισμού, επί της ουσίας αφορά την παρακολούθηση των εργασιών και τη συστηματοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση της διεξαγωγής των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών προστασίας μνημείων κατά τη φάση εφαρμογής του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικού.

Το πρόβλημα με την αρχαιολογική υπηρεσία ανέκυψε αιφνιδιαστικά πριν από ακριβώς έναν χρόνο και μετά την υπογραφή της σύμβασης του Δημοσίου με τον επενδυτή, όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έθεσαν ζήτημα κήρυξης σχεδόν ολόκληρης της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ομως, πέραν του αρχαιολογικού, μένει να τελεσφορήσει και η ένσταση κατά της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά με την οποία χαρακτηρίστηκαν δασική έκταση 37 στρέμματα στο Ελληνικό. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση επί της ενστάσεως θα εκδοθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλούνται με πλήρη ανατροπή βασικά στοιχεία του σχεδίου ανάπτυξης, όπως η χωροθέτηση εμβληματικών υψηλών κτιρίων.

Μόνον εφόσον όλα τα παραπάνω προχωρήσουν θετικά, όπως και η διαδικασία αδειοδότησης καζίνο, και επιπλέον εκκενωθεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου από διάφορους χρήστες, θα μπορέσει να γίνει το οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης. Να καταβάλει δηλαδή ο επενδυτής την πρώτη δόση των περίπου 300 εκατ. από το συνολικό τίμημα των 915 εκατ. Το ελληνικό Δημόσιο περιμένει από την ιδιωτικοποίηση αυτή –που ψηφίστηκε και από τη Βουλή– και ένα σημαντικό αριθμό έργων και επενδύσεων για την ανάπλαση και ανάπτυξη της περιοχής, τα οποία ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης σε βάθος χρόνου στα 8 δισ. ευρώ.

Ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές προσδιορίζεται (δηλαδή και το οικονομικό κλείσιμο) ο Δεκέμβριος του 2017. Η σύμβαση έχει υπογραφεί από τον Νοέμβριο του 2014 και προέβλεπε πως έπρεπε να παραδοθεί η έκταση τον Νοέμβριο του 2016, κάτι που βεβαίως ουδέποτε έγινε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή