3.745 ακίνητα στον πρώτο γύρο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

3.745 ακίνητα στον πρώτο γύρο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το υπάρχον σύστημα και τη φυσική παρουσία συμβολαιογράφων θα γίνουν σήμερα Τετάρτη οι πλειστηριασμοί των ακινήτων που έχουν ήδη δημοσιευθεί, ο αριθμός των οποίων –μόνο για σήμερα– ανέρχεται στους 215. Συνολικά με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών, οι πλειστηριασμοί για τους οποίους έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής ανέρχονται σε 3.745 και θα είναι οι πρώτοι για τους οποίους θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική διαδικασία.

Αυτό προβλέπει ο νόμος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με βάση τον οποίο όσοι επισπεύδοντες επιθυμούν, μπορούν να μεταπέσουν από το «αναλογικό» στο ηλεκτρονικό σύστημα σε δύο μήνες από την έκδοση καινούργιου προγράμματος, ενώ για τους νέους πλειστηριασμούς ο αντίστοιχος χρόνος είναι το εξάμηνο.

Ετσι οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν περί τα τέλη του χρόνου, ενώ από το πρώτο τρίμηνο του 2018 το ηλεκτρονικό σύστημα πρόκειται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τόσο για τους παλαιούς όσο και τους νέους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γιώργο Ρούσκα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη τουλάχιστον από τεχνικής άποψης. Η πλατφόρμα αναμένεται να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των θεσμών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να λάβει και την τελική έγκριση, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και η σχετική εκπαίδευση των συμβολαιογράφων. Μέχρι την ουσιαστική λειτουργία του νέου συστήματος, οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με το υπάρχον σύστημα και με βάση τα όρια που ισχύουν σήμερα, δηλαδή για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ.

Για την ετοιμότητα του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών διαβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, προαναγγέλλοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που προβλέπεται στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Η προστασία που παρέχεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια λήγει στα τέλη του χρόνου και σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη θα επεκταθεί και πέραν του 2017. Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε πως αν και η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα είναι σύντομα σε λειτουργία, το βάρος από την πλευρά των τραπεζών θα δοθεί κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα και όχι στις κατοικίες. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η εκτίμηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται από το πρόγραμμα των πλειστηριασμών που έχουν λάβει ημερομηνία διεξαγωγής και το οποίο περιλαμβάνει και πλειστηριασμούς κατοικιών, που όμως σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των τραπεζών δεν είναι πρώτες κατοικίες των οφειλετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή