Ενδεχόμενο νέου δανείου εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Ενδεχόμενο νέου δανείου εξετάζουν οι Βρυξέλλες

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής νέου δανείου προς τη χώρα μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου το καλοκαίρι του 2018, αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Berliner Morgenpost. Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως «ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τίποτα δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να βγει στις αγορές.

»Για τον λόγο αυτό οι Βρυξέλλες εξετάζουν τη χορήγηση δανείου που θα βοηθήσει τη χώρα μετά την εκπνοή του προγράμματος. Ενα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας θα μπορούσε να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειώσει τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Νέος δανεισμός θα σήμαινε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση και θα έχει να αντιμετωπίσει μια αξιολόγηση ανά τρίμηνο, όπως προβλέπουν οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Κατά συνέπεια, ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να ξεφύγει τόσο γρήγορα από τους τοποτηρητές των θεσμών. Κι ας υποσχέθηκε μετά τη νίκη του το 2015 ότι θα τους διώξει από τη χώρα».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης και τις δυσκολίες στην υλοποίησή τους. Η κυβέρνηση «υπόσχεται να εφαρμόσει 90 προαπαιτούμενα μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο δίκαιο της απεργίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν πιθανότατα έντονες αντιπαραθέσεις με τους δανειστές», σημειώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή