ΤτΕ: Μεγαλύτερη του στόχου η μείωση των κόκκινων δανείων το α’ εξάμηνο

ΤτΕ: Μεγαλύτερη του στόχου η μείωση των κόκκινων δανείων το α’ εξάμηνο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη του στόχου ήταν η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2017, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) αγγίζουν τα 101,8 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό – στόχο που ήταν 103,4 δισ. ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα αφορούν τα κόκκινα δάνεια (δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) καθώς και εκείνα που κρίνονται αβέβαιης είσπραξης. Με στοιχεία του Ιουνίου 2017, το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 2% και 3,2% συγκριτικά με το τέλος του Μαρτίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα, αγγίζοντας τα 102,9 δισ. ευρώ ή το 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 5,2% ή 5,7 δισ. ευρώ. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα εκτός ισολογισμού στοιχεία τα οποία όμως δεν λαμβάνονται υπόψιν στους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής από τους δανειστές.

Οσον αφορά στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια οι τράπεζες έχασαν για δεύτερη συνεχή περιόδο το στόχο που είχε τεθεί. Συγεκριμένα στο τέλος Ιουνίου τα ΜΕΔ μειώθηκαν στα 72,8 δισ. ευρώ έναντι 72,4 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί. Ετσι,ο δείκτης ΜΕΑ βρίσκεται στο 50,6%, υψηλότερα από την πρόβλεψη του 50% για το εν λόγω τρίμηνο, ενώ ο δείκτης ΜΕΔ στο 36,1% συγκριτικά με την πρόβλεψη του 35%. Παρά την επίτευξη του στόχου για τη μείωση των ΜΕΑ, ο μειωμένος όγκος συνολικών δανείων συνέβαλε στα υψηλότερα των προβλεπομένων επίπεδα για το δείκτη ΜΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τέλος του έτους οι Τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα ΜΕΑ στα 98,2 δισ. ευρώ (από 101,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου) ήτοι κατά 3,6 δισ. ευρώ επιπλεόν, ενώ τα ΜΕΔ θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω κατά 6,9 δισ. ευρώ στα 65,9 δισ. ευρώ. Εντός του 2018 η μείωση των ΜΕΔ θα πρέεπι να φθάσει τα 15 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 83,3 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης ΜΕΑ παραμένει υψηλός στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Στο τέλος του Ιουνίου του 2017, ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 42,7% για το στεγαστικό, το 53,6% για το καταναλωτικό και το 44,4% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ΜΕΑ παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 67,8%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ – δείκτης ΜΕΑ: 59,8%). Σταθερά καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 25%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΜΕΑ: 36,8%).

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή